StoryEditor
Giuseppe Cavo Dragone

Talijanski admiral nakon ruskog upada u Jadran naredio hitnu promjenu njihove pomorske postave

Piše desk  /  20.08.2022., 16:57h

"Mediteranske zemlje morat će se na veoma dugu stazu priviknuti na ruske ratne brodove na Sredozemnom moru i na njihova nadmetanja s mornaricama članica Sjevernoatlantskog pakta", kaže u rimskoj Repubblici admiral Giuseppe Cavo Dragone (65), načelnik talijanskoga Vrhovnog stožera obrane, u povodu nedavnog "izleta" ruskih ratnih brodova duž talijanske obale sve do Ancone.

Cavo Dragone kaže da je admiral Aurelio De Carolis, čim su ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, mobilizirao najbliže jedinice. Fregata Bergamini pratila je ruski razarač Admiral Tribuc, a fregata Marceglia krstaricu ​​Varyag. Stalno su ih nadlijetali mornarički avioni P72. Pa je stigla i fregata Libeccio, piše Jutarnji list.

Moćna postava brodova

Postsovjetska Rusija držala je u Mediteranu, kaže Cavo Dragone, sve do 2015 samo jedan ratni brod. "Zatim su uz znatna ulaganja obnovili sirijsku luku Tartus, u kojoj su od 2017 dobili koncesiju na pola stoljeća, pretvarajući je u važnu bazu. Prošle godine u Mediteranu bilo je desetak jedinica. Kretale su se južno od Cipra, gdje su ležišta nafte i plina, te naravno gdje su bile vježbe NATO. Sada, s obzirom na ukrajinsku krizu, imaju moćnu postavu, sa čak dvadeset brodova".

"Putin je 31 srpnja potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem: on će biti stožer sukoba s NATO-m i Rusi će održavati stabilnu pomorsku silu. Bit će osobito nasrtljivi na Bliskom istoku i u Africi, gdje žele stvoriti bazu u Sudanu. Pokušat će se ponovo pokrenuti u Egiptu, Libiji i Alžiru. Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu, već i u središnjem. Zbog toga, nakon događaja u Jadranu, naredio sam promjenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija 'Sigurno more' sada je postala 'Sigurni Mediteran', a naše patroliranje se proširilo na sav bazen, ne samo na zone najbliže Italiji: to je jedini način da se kontrolira situacija", kaže admiral.

Na Mediteranu su, tvrdi, "izvori opskrbe Moskve, jer je sjeverna Afrika područje koje Rusi žele destabilizirati i moramo se pokrenuti da to spriječimo. Od obalnih država do Sahela ruska aktivnost je poznata i pokazat će se s većim intenzitetom u nadolazećim godinama".

Cavo Dragone ima iskustva još iz hladnog rata i tvrdi da je sada situacija napetija: "Na Sredozemlju je stalno nadmetanje. Nema više stare ideje mira. Prelazi se izravno s nadmetanja u krizu, koja prijeti prerastanjem u sukob." Podsjeća: "U travnju su se dvije njihove podmornice Kilo približile NATO-voj floti u Jonskom moru, ali su ih talijanske fregate uočile od prvog dana. Držali smo ih u sonaru deset dana, a onda je francuska jedinica zamijenila našu. U podmornicama čuju naše sonare koji ih 'pinguju' i tako ocrtavaju: shvatili su da ne mogu izmaknuti kontroli, pa su otišli". Naglašava da nikad nije bilo nesreća. Opovrgava da su Rusi blokirali Otrant: "Trgovački promet ni u jednom trenu nije bio ugrožen".

Patroliranje Rusa

Za ruske poteze na Jadranu kaže: "To je prilično rutinska aktivnost, usmjerena na položaj NATO-vih snaga spram ukrajinske krize. Rusi su patrolirali, 'ispipavali' postavu američke flote i procijenjivali kako reagira. Bio je tu špijunski brod Vasilij Tatiščev, zadužen za analizu radarskih frekvencija. Pratili smo ih i proučavali njihove poteze. To su situacije u kojima nije jasno tko koga uhodi ili, kako se kaže u žargonu, tko koga 'zasjenjuje': manevri su bili baš zrcalni. Držimo se podalje kako bismo ispitali radarske emisije, ali često smo stizali i na nekoliko stotina metara. Poslali smo i podmornicu Longobardo, koja je čuvala sve to područje. Opazivši da nije ocrtana sonarom, otišla je mnogo bliže. Fotografije snimljene s periskopa pokazuju koliko je bila blizu ruskim jedinicama", zaključuje admiral.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:34