StoryEditor

Talijanska vlada pred kolapsom uoči konferencije za novinare Mattea Renzija

Piše D  /  13.01.2021., 05:01h

Renzi će održati konfrerenciju za novinare u 17.30 sati. On nije objavio razlog obraćanja javnosti, ali brojni posmatrači vjeruju da će on iskoristiti tu priliku da objavi ostavku dvoje ministara iz njegove stranke Italia Viva.

Takav potez izazvao bi haos u Italiji dok se bori da suzbije pandemiju koronavirusa. Podrška Italia Viva u parlamentu ključna je za opstanak koalicije predvođene anti-establishment pokretom Pet zvijezda i Demokratskom strankom (PD) lijevog centra.

Danas su Pet zvijezda i PD ponovili apel Renziju da očuva koalicijsku vladu, prenosi Fena.

- Ja ne odustajem, (čelnik PD Nicola) Zingaretti ne odustaje, moramo učiniti sve što možemo da spasimo ovu koaliciju – izjavio je u televizijskom intervjuu senatski čelnik PD Andrea Marcucci, koji se smatra blizak Renziju.        

Dok se pregovori iza pozornice nastavljaju, premijer Giuseppe Conte sastao se s predsjednikom Sergiom Mattarellom, vrhovnim sucem talijanske politike, kako bi ga izvijestio o trenutnim događajima.

Italia Viva, koja ima podršku manje od tri posto glasača i bori se da ostane relevantna, neravnopravan je partner Conteu od formiranje njegove vlade u 2019. a napetosti su se pojačale u posljednjim tjednima.

Renzijeve primjedbe prvobitno su bile usmjerene na Conterove planove potrošnje milijardi eura koje je obećala Europska unija za oživljavanje posrnule talijanske ekonomije.

Nacrt talijanskog “Plana oporavka” nudi premalo za zdravstvene službe, kulturu i infrastrukturne projekte, tvrdi Renzi, i treba ga nadzirati grupa neizabranih eksperata za koju on kaže da predstavlja uvredu za parlament.

Plan je konačno odobrila vlada u utorak navečer, i Renzi je izjavio u televizijskom intervjuu da je njegova konačna verzija “korak naprijed” i da udovoljava nekim od njegovih zahtjeva. On je kasnije, ipak, izrazio ostale političke pritužbe i inzistirao je da se Italija treba prijaviti za kredit iz fonda pomoći eurozone, poznatog kao Mehanizam europske stabilnosti (ESM) kako bi pomogao njenoj zdravstvenoj službi.

Conte i Pet zvijezda saopćili su u utorak da bi, ukoliko Italia Viva povuče svoje ministre iz vlade, novi sporazum s Renzijem bio nemoguć, očigledno odbacujući opciju restruktuiranja vlade s istom većinom, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:43