Article_Top_970x250

TALIJANI OGORČENI Pokrenuli peticiju protiv majoneze na pizzi

Dva milijuna potpisa

TALIJANI OGORČENI Pokrenuli peticiju protiv majoneze na pizzi

stu 28, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pizzu treba zaštiti od onoga što je nazvao "prehrambenim piratstvom i prisvajanjem".

U kampanji za spas pizze od nedostojanstvenh sastojaka poput kolutova ananasa ili premazivanja majonezom, dva milijuna Talijana potpisali su peticiju kojom traže da se tom napuljskom jelu dadne priznanje Svjetske baštine. Italija se nada da ce UNESCO, kulturna organizacija UN-a dodijeliti poseban status napuljskom pizzi, kada se meduvladino povjerenstvo za kulturno naslijede sastane u Seoulu sljedeceg tjedna.

Talijani žele službeno priznanje da se pravljenje pizze oblik umjetnosti nastao u Napulju.

Dobivanje UNESCO-vog status pomoglo bi u borbi protiv kulinarskih zlouporaba poput pizze urešene slatkim kukuruzom iz konzerve, kozicama, rezanom salatom, "Ranch" zacinom ili drugim stranim grozotama od kojih se Talijani užasavaju.

Napuljsku je pizzu Europska unija službeno priznata kao "zajamceno tradicionalni specijalitet" još 2010., ali sada ciljamo osigurati medunarodno priznanje, rekao je Coldiretti, iz nacionalne udruge proizvodaca hrane. Pizzu treba zaštiti od onoga što je nazvao "prehrambenim piratstvom i prisvajanjem".

Zlouporabe ukljucuju korištenje stranih umjesto talijanskih sastojaka, rekli su iz Asocijacije, "brašna od ukrajinskoga žita, mozzarella od litvanske surutke, tuniškoga maslinovog ulja ili kineskoga pelata". 

Dnevnik.ba