StoryEditor
samit eu-a

Talijani o sastanku Meloni i Macrona: "Izašli su iz sobe u jedan sat ujutro"

Piše desk  /  24.03.2023., 09:54h

Lideri država članica Europske unije sastali su se u Bruxellesu povodom dvodnevnom samita EU, a priliku da razgovaraju o nizu tema iskoristili su Emmanuel Macron i premijerka Italije Giorgia Meloni.

S obzirom na to da Meloni i Macron već dugo nisu u dobrim odnosima te da se Italija i Francuska ne slažu o brojnim pitanjima, ovaj susret je bio naročito interesantan talijanskim medijima koji su sa posebnom pažnjom pratili svaki korak premijerke.

"U hotel dolaze u isto vrijeme, nešto prije 23 sata. Njemački kancelar već sjedi za šankom hotela Amigo sa svojim suradnicima. S druge strane, Meloni i Macron se opraštaju od svojih suradnika i zajedno se penju stepenicama koje vode na prvi sprat. Vrata se zatvaraju, a pratnja ostaje kako bi osigurala povjerljivost sastanka. Nakon pet mjeseci zahlađenja u odnosima, Meloni i Macron su imali mnogo toga reći jedno drugom. Izašli su u jedan sat ujutro i otišli u svoje sobe, bez riječi o sastanku svojim delegacijama", piše talijanski list Corriere della Serra u zanimljivom opisu sastanka.

Tema sastanka između Meloni i Macrona bile su migracije. S obzirom na to da je Italija kada je riječ o svojim stavovima o rješavanju migrantske krize ostala poprilično izolirana, Meloni se odlučila pomoć potražiti od Emmanuela Macrona, čovjeka s kojim rijetko dijeli jednake stavove o nizu političkih pitanja.

"Ako Tunis potpuno poropadne, riskiramo da u Italiju stigne 900.000 ljudi koje država nije u stanju primiti", rekla je Meloni na sastanku lidera EU.

Također, naglasila je kako se zalaže za odobrenje zajma MMF-a za Tunis te je poručila da je itekako svjesna rizika ukoliko bi se kriza pored Libije proširila i na Tunis.

Prema pisanju talijanskih medija, premijerka Giorgia Meloni trebala bi danas održati i konferenciju za medije na kojoj će govoriti o detaljima sastanka sa Macronom, ali i o stavu Italije o brojnim pitanjima koja se tiču europskih zemalja.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:23