StoryEditor
nova funkcija

Talibanski snajperist koji je ubio desetke Afganistanaca imenovan direktorom katastra

Piše desk  /  11.08.2022., 10:10h

Nakon što su talibani došli na vlast, imenovan je za direktora katastra i urbanog razvoja u pokrajini Balkh.

Kada su talibani preuzeli vlast u Afganistanu nakon povlačenja Amerikanaca i saveznika prošlog kolovoza životi mnogih stanovnika okrenuli su se naglavačke.

Tijekom protekle godine deseci tisuća Afganistanaca evakuirani su iz zemlje, većina srednjih škola za djevojčice je zatvorena, a siromaštvo je u porastu.

Ali prvi put u više od četiri desetljeća zemlju više ne obuzima nasilje, dok je ranije rasprostranjena korupcija značajno smanjena, piše BBC.

Secunder Kermani, dopisnik BBC-ja, bio je u Afganistanu tijekom primopredaje vlasti i nedavno se vratio da se ponovo sastane s ljudima koje je sreo prošle godine.

Dok su talibani napredovali preko Afganistana prošlog ljeta, zauzimajući teritorij pod kontrolom afganistanske vlade, a strane sile spremale se povući, sreli su Ajnudina, okorjelog talibanskog borca, u sjevernom okrugu Balkh.

Imao je ledeni, čelični pogled u očima dok su razgovarali.

"Dajemo sve od sebe da ne ozlijedimo civile, ali borbe se vode i ljudi ginu", rekao je kada su ga pitali kako može opravdati nasilje.

"Mi ne prihvaćamo ništa osim islamskog sustava ovdje u Afganistanu."

Razgovor je bio kratak, rat je još uvijek trajao i postojala je stalna prijetnja zračnim napadima afganistanskih vladinih snaga.

Nekoliko mjeseci kasnije, nakon novouspostavljene talibanske vladavine, dok su sjedili i jeli prženu ribu za večeru pored rijeke Amu Darja koja razdvaja Afganistan od Uzbekistana, Ajnudin je rekao da je bio talibanski snajperist.

Ubio je desetke pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti, procjenjuje, dodajući da je ranjen u desetak različitih prilika.

Međutim, nakon što su talibani došli na vlast, imenovan je za direktora katastra i urbanog razvoja u pokrajini Balkh.

Danas, godinu dana kasnije, dok sjedi za drvenim stolom s velikom crno-bijelom zastavom Islamskog Emirata iza sebe, i dalje izgleda kao da se navikava na svoj novi život.

Kaže da razumije važnost svoje nove uloge.

"Puškama smo se borili protiv neprijatelja, hvala bogu da smo ga pobijedili, a sada pokušavamo služiti narodu perom."

Ajnudin kaže da je bio sretan dok se borio, ali je i sada sretan.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:38