StoryEditor
afganistan

Talibani zabranili ženama ulazak u javna kupališta i gimnastičke dvorane

Piše hina  /  13.11.2022., 15:50h

Ženama je odsad zabranjen i pristup "hamamu", a riječ je o javnoj kupelji, gdje su tradicionalno žene razdvojene od muškaraca.

Afganistanski talibani zabranili su ženama ulazak u javne kupelji i gimnastičke dvorane, objavljeno je pošto su ranije ovaj tjedan zabranili ženama pristup parkovima u glavnom gradu Kabulu. "Sportske dvorane zatvorene su za žene jer su treneri muškarci, a neke su dvorane bile mješovite", rekao je u nedjelju Mohamad Akif Sadek Mohadžir, glasnogovornik ministarstva za sprječavanje poroka i promicanje kreposti.

Ženama je odsad zabranjen i pristup "hamamu", a riječ je o javnoj kupelji, gdje su tradicionalno žene razdvojene od muškaraca. 

"Sada svaka kuća ima kupaonicu stoga nema problema za žene" da se peru, objasnio je glasnogovornik. Videosnimka na društvenim mrežama - koja nije mogla biti provjerena iz neovisnog izvora - pokazuje skupinu žena okrenutih leđima kako negoduje zbog zatvaranja gimnastičkih dvorana.

"Ova je sportska dvorana namijenjena isključivo ženama. Nastavno osoblje i treneri su redom žene", žali se jedna od njih. 

"Ne možete nam baš sve zabraniti", dodaje mlada žena glasa slomljenog tugom. Kada su drugi put došli na vlast u kolovozu 2021., talibani su obećali da će ovaj put biti elastičniji nego tijekom prve vladavine od 1996. do 2001., no postupno se vraćaju na staru praksu radikalno režući ženama prava i slobode. 

Zatvorili srednje škole za djevojke i naredili nošenje integralnog vela

Tako su zatvorili srednje škole za djevojke i naredili nošenje integralnog vela. Žene su potjerane s većine radnih mjesta u javnim službama, ne smiju same putovati izvan grada, a ranije ovaj tjedan talibani su im zabranili i pristup parkovima u glavnom gradu. 

Sva ta ograničenja trebaju spriječiti žene da se okupljaju te izraze protivljenje talibanskom režimu, ocjenjuje se.

Malene skupine žena organizirale su nekoliko munjevitih prosvjeda u Kabulu i drugim velikim gradovima izlažući se opasnosti od odmazde vlasti. Ta su okupljanja bila brutalno raspršena, a sudionice privedene u policiju.

Početkom studenoga Ujedinjeni narodi izrazili su "zabrinutost" jer su talibani remetili konferenciju za novinare koju je u Kabulu održavala jedna ženska organizacija. Sudionice te konferencije bile su pretražene, a glavna organizatorica je uhićena.

Dnevnik.ba

29. siječanj 2023 03:12