StoryEditor
afganistan

Talibani zabranili studenticama ulazak na sveučilišta: “Svi su plakali”

Piše hina  /  21.12.2022., 14:01h

Studentice fakulteta u Afganistanu nisu u srijedu mogle ući u kampuse nakon što je talibanska vlada objavila da se ženama ukida pristup tercijarnom obrazovanju, što su osudili Ujedinjeni narodi.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, “duboko je zabrinut” odlukom talibana da ženama zabrani studije i pozvao je “da se osigura jednakost u pristupu obrazovanjima na svim razinama”, rekao je njegov glasnogovornik.

“Odbijanje obrazovanja ne samo da krši prava ženama i djevojčicama na jednakost, već će imati razoran učinak na budućnost zemlje”, priopćio je Stéphane Dujarric.

Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock rekla je u sijedu da su talibani “odlučili uništiti budućnost vlastite zemlje” zabranom ženama da se obrazuju i najavila je da će se u vezi tog pitanja obratiti članicama G7.

“Time su talibani odlučili uništiti budućnost vlastite zemlje”, napisala je ona na Twitteru.

Odluka o zabrani dostavljena je u utorak navečer sveučilištima.

“Otišle smo na sveučilište, talibani su bili na vratima i rekli su nam ‘nije vam dopušteno ući na sveučilište do daljnjega’… svi su plakali”, rekla je Shaista, studentica menadžmenta na privatnom sveučilištu u Kabulu.

Profesor na drugom sveučilištu u Kabulu, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je osoblje odbilo pustiti studentice da uđu jer nisu imali drugi izbor.

Zabrana studenticama vjerojatno će zakomplicirati nastojanja talibanske administracije da dobije međunarodno priznanje i riješi se sankcija koje su prepreka gospodarskom napretku.

Misija Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu zatražila je od talibanske administracije da “odmah” opozove odluku.

Također su pozvali vlasti da otvore škole djevojčicama nakon šestog razreda i da “ukinu sve mjere koje sprječavaju puno sudjelovanje žena i djevojčica u dnevnom javnom životu”.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 01:15