StoryEditor
dijelio besplatne knjige

Talibani uhitili afganistanskog profesora koji podržava obrazovanje djevojčica i žena

Piše fena  /  03.02.2023., 17:22h

Sveučilišni profesor u Afganistanu koji je otvoreni kritičar talibanske zabrane obrazovanja za žene i djevojčice uhićen je u Kabulu, javlja BBC.

Profesor Ismail Mashal priveden je u četvrtak dok je dijelio besplatne knjige.

Postao je poznat nakon što je pocijepao svoje akademske diplome uživo na televiziji u znak prosvjeda protiv talibanske zabrane sveučilišnog i srednjoškolskog obrazovanja za žene i djevojčice.

Talibani su tridesetsedmogodišnjeg profesora optužili za "provokativne aktivnosti".

On je optužen da pokušava nanijeti štetu talibanskoj vlasti tako što je "pozvao novinare na glavnu ulicu i napravio kaos".

Talibanski dužnosnik Abdul Haq Hammad iz ministarstva za informiranje i kulturu je potvrdio ove informacije na Twitteru.

Očevici su svjedočili da su ga talibanske sigurnosne snage tijekom uhićenja šamarale, tukle, udarale nogama, međutim, Abdul Haq Hammad je rekao da se prema profesoru dobro postupalo dok je bio u pritvoru.

Bivši novinar, profesor Mashal vodio je privatni univerzitet u Kabulu koji je između ostalih imao i 450 studentica koje su studirale novinarstvo, inženjerstvo, ekonomiju i informatiku - svi predmeti za koje je talibanski ministar obrazovanja rekao da se ne bi trebali predavati ženama jer su protiv islama i afganistanske kulture.

Kada su talibani u prosincu prošle godine priopćili da se studentice ne mogu vratiti obrazovanju, Mashal je zatvorio svoju školu tvrdeći da "obrazovanje mora biti dostupno svima ili nikome".

On je obećao da neće šutjeti čak ni po cijenu života. Snimak na kojem je pocijepao svoje diplome postao je viralan, a od tada je dobio brojne prijetnje smrću.

Usprkos tome se pojavljivao u lokalnim medijima gotovo svakodnevno, a također je besplatno dijelio knjige svakome tko se usudio da ih uzme.

- Moja jedina moć je moja olovka, čak iako me to ubije, čak i ako me rastrgaju na dijelove. Neću šutjeti - rekao je Mashal za BBC u januaru. On je dodao da muškarci moraju reagirati i usprotiviti se restrikcijama uvedenim ženama.

Mashal je kazao i da se ne plaši uhićenja iako ima dvoje djece, kao i da ga nije strah da će biti ubijen jer se bori da djevojčice i žene mogu pohađati sveučilišta.

Dodao je da će ga talibani sigurno pokušati "ušutkati", ali i da ostaje odlučan tvrdeći da je ono što radi vrijedno toga.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:54