StoryEditor
afganistan

Talibani traže još humanitarne pomoći: Apeliramo da pomognete narodu

Piše Fena  /  25.06.2022., 14:05h

Vitalne medicinske potrepštine stigle su do bolnica u subotu u udaljenoj regiji Afganistana pogođenoj potresom u kojem je poginulo više od 1.000 ljudi, dok je talibanska vlada zemlje apelirala na još međunarodne pomoći.

Vlasti su otkazale potragu za preživjelima u planinskoj jugoistočnoj regiji u blizini pakistanske granice nakon potresa jačine 6,1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici koji se dogodio u srijedu, i u kojem je ozlijeđeno oko 2.000 osoba i oštećeno ili uništeno više od 10.000 domova.

U jučerašnjim podrhtavanjima tla poginulo je najmanje pet ljudi u regiji koja se nalazi oko 160 kilometara jugoistočno od prijestolnice Kabula, i medicinsko osoblje je priopćilo da su ruinirani zdravstveni objekti omeli njegove napore pomoći ozlijeđenima.

- Oni su u lošem stanju i potrebne su im operacije koje se ne mogu obaviti ovdje i poslani su u Kabul – izjavio je Abrar, koji koristi samo ime, upravitelj bolnice u najteže pogođenoj pokrajini Paktika.

Katastrofa predstavlja veliki test za afganistanske tvrdokorne talibanske vladare, koji ignoriraju brojne zapadne vlade otkako su preuzeli kontrolu nad zemljom u prošloj godini.

Afganistanu je uskraćena većina direktne međunarodne pomoći zbog zapadnih sankcija, produbljujući humanitarnu krizu u brojnim regijama u zemlji čak i prije ovotjednog potresa.

Ujedinjeni narodi i nekoliko zemalja dostavili su pomoć pogođenim regijama, a nova pomoć trebala bi pristizati u narednim danima. Talibani su apelirali u subotu na nove isporuke pomoći za žrtve potresa.

- Apeliramo na humanitarne organizacije da pomognu narodu – izjavio je Mohammad Amen Hozifa, glasnogovornik pokrajinske vlade Paktike.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da će ta zemlja poslati humanitarnu pomoć vrijednu 50 milijuna juana (7,5 milijuna dolara) Afganistanu, uključujući šatore, ručnike i ostale robe za pomoć pogođenima potresom, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:37