Prosvjedi u Kabulu - Žene od talibanskog pokreta traže da buduća vlada zaštiti njihova prava i slobodeFOTO: TWITTER -
StoryEditor
zabrinuti u UN-u

TALIBANI POKAZUJU SVOJE PRAVO LICE Oružjem, bičevima i palicama na prosvjednike

Piše Fena  /  10.09.2021., 16:04h
Vidjeli smo reakciju talibana koja je, nažalost, bila teška - rekla je Ravina Shamdasani, glasnogovornica UN-a za ljudska prava, na brifingu u Ženevi.

Ured UN-a za ljudska prava priopćio je u petak da je odgovor talibana na mirne marševe u Afganistanu sve nasilniji, pri čemu su vlasti koristile municiju, palice i bičeve i uzrokovale smrt najmanje četiri prosvjednika.

Prosvjedi i demonstracije, koje često vode žene, predstavljaju izazov novoj  talibanskoj vladi koja nastoji učvrstiti kontrolu nakon što je prije gotovo mjesec dana zauzela glavni grad Kabul, javlja Reuters.

- Vidjeli smo reakciju talibana koja je, nažalost, bila teška - rekla je Ravina Shamdasani, glasnogovornica UN-a za ljudska prava, na brifingu u Ženevi.

Dodala je da su Ujedinjene nacije dokumentirale četiri smrtna slučaja u pucnjavama. Međutim, rekla je da su neki ili svi možda nastali pokušajima da se prosvjednici rastjeraju vatrenim oružjem.

Dodala je da su UN primile i izvještaje o pretresima od kuće do kuće za one koji su sudjelovali u prosvjedima. Također prijete i novinarima koji prate prosvjede.

Dnevnik.ba

27. rujan 2021 21:41