StoryEditor
UN

Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup zdravstvenoj zaštiti, poslu i putovanjima

Piše fena  /  22.01.2024., 18:38h

Talibani ograničavaju afganistanskim ženama pristup poslu, putovanjima i zdravstvenoj zaštiti ako nisu udane ili nemaju muškog skrbnika, navodi se u izvješću UN-a objavljenom danas.

U jednom su incidentu dužnosnici iz Ministarstva za sprječavanje poroka i promociju vrline savjetovali ženi da se uda ako želi zadržati posao u zdravstvenoj ustanovi, rekavši da je neprikladno da neudana žena radi, navodi se, javlja France 24.

Talibani su zabranili ženama pristup većini sfera javnog života i spriječili djevojčice da idu u školu nakon šestog razreda kao dio oštrih mjera koje su nametnuli nakon preuzimanja vlasti 2021., usprkos prvobitnom obećanju umjerenije vladavine.

U svom posljednjem tromjesečnom izvještaju, koje pokriva period od oktobra do decembra prošle godine, Misija UN-a za pomoć u Afganistanu rekla je da talibani poduzimaju strože mjere za neudate žene ili one koje nemaju muškog skrbnika u pratnji.

Ne postoje službeni zakoni o muškom skrbništvu u Afganistanu, ali talibani su rekli da se žene ne mogu kretati ili putovati na određenu udaljenost bez muškarca koji je s njom u krvnom ili bračnom srodstvu.

Tri zdravstvene radnice privedene su prošlog oktobra jer su išle na posao bez marame. Puštene su nakon što su njihove porodice potpisale pisanu izjavu u kojoj garantiraju da neće ponoviti čin, navodi se u izvješću.

U pokrajini Paktia, Ministarstvo za sprječavanje poroka i promociju vrline uskratilo je ženama koje nisu nosile maramu pristup zdravstvenim ustanovama od prosinca. Predstavnici ministarstva posjećuju zdravstvene ustanove u pokrajini kako bi se uvjerili da poštuju pravila.

Glavni glasnogovornik talibana, Zabihullah Mujahid, rekao je da se izvještaj UN-a uglavnom temelji na nesporazumima i optužio misiju za ignoriranje ili kritiziranje islamskog zakona ili šerijata.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 01:34