StoryEditor
albanija

Tajnovito naselje staro 8.000 godina na dnu Ohridskog jezera: "Postavili su 100.000 obrambenih šiljaka"

Piše desk  /  16.08.2023., 10:07h

Znanstvenici su ispod tirkizne vode "bisera Balkana", odnosno Ohridskog jezera, otkrili potopljeno naselje koje bi moglo pripadati jednoj od najranijih sjedilačkih zajednica u Europi. No, pritom se pojavio jedan misterij – mještani tog naselja su se zaštitili "tvrđavom" obrambenih šiljaka, a arheolozima za sada nije jasno zašto.

Na dijelu albanske obale jezera se prije 8000 godina smjestilo naselje s kućama na stupovima, a arheolozi vjeruju da se radi o najstarijem do sada pronađenom selu na obali nekog jezera u Europi. "Ovo je naselje nekoliko stotina godina starije od ranije poznatih jezerskih naselja u mediteranskim i alpskim regijama. Prema našim saznanjima, ono je najstarije u Europi", rekao je za AFP arheolog Albert Hafner sa švicarskog Sveučilišta u Bernu. 

Hafner i njegov tim švicarskih i albanskih arheologa su zadnje četiri godine provodili iskapanja u Linu na albanskoj strani Ohridskog jezera, koje se proteže preko planinske granice Sjeverne Makedonije i Albanije. Smatraju da je u drevnom naselju živjelo između 200 i 500 ljudi, a da su kuće na stupovima gradili iznad površine samog jezera ili u područjima koja su redovito plavila. 

Stručnjaci su tijekom nedavnog zarona otkrili dokaze koji ukazuju na to da je naselje bilo utvrđeno tisućama trupaca sa šiljcima koji su se koristili kao obrambena barikada. "Da bi se ovako zaštitili, morali su posjeći šumu", rekao je Hafner.

100.000 obrambenih šiljaka 

Naime, na lokalitetu na dnu jezera je pronađeno otprilike 100.000 takvih šiljaka. Zašto su drevni seljani gradili tako opsežnu obrambenu strukturu? Arheolozi još uvijek ne znaju odgovor na ovo pitanje.

Ohridsko jezero jedno je od najstarijih jezera na svijetu i postoji više od milijun godina. Drevni stanovnici tog područja su se vjerojatno bavili poljoprivredom i uzgojem stoke. "Pronašli smo različito sjeme, biljke te kosti divljih i domaćih životinja", rekao je arheolog iz Albanije Ilir Gjepali.  

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 22:46