Article_Top_970x250

Tajnik OECD-a: Koronavirus će izazvati najveći ekonomski i financijski šok 21. stoljeća

posljedice će se osjećati godinama

Tajnik OECD-a: Koronavirus će izazvati najveći ekonomski i financijski šok 21. stoljeća

ožu 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Profimedia

Recesija će se najprije vidjeti u krizi poslovanja, a svijet će dugo trpjeti posljedice

Broj zaraženih i mrtvih od zaraze koronavirusom svakog dana raste. Svijet se suočava s krizom kakva već dugo nije viđena, a ona neće prestati kad se izliječi posljednja zaražena osoba. Posljedice pandemije koronavirusa osjećat će se još godinama, i to najviše u svjetskom gospodarstvu.

Pisao je o tome tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria, a njegov je tekst izašao na stranicama OECD-a.

Gurria je naglasio kako je pandemija koronavirusa pokrenula “veliku ekonomsku krizu koja će unazaditi društvo u narednih nekoliko godina”. Krizu zbog pandemije nazvao je “najvećim ekonomskim, financijskim i društvenim šokom 21. stoljeća”.

‘Duboko zamrzavanje svjetske ekonomije’

Njegova prognoza mnogo je crnja od početnih. Naime, stručnjaci su prije njega predvidjeli kako će pandemija imati posljedice na gospodarstvo, ali da će se dosta brzo oporaviti, a ne da će sve to skupa trajati nekoliko godina.

“Taj šok će donijeti dvostruki problem. Prvi je zaustavljanje proizvodnje i lanaca opskrbe u zahvaćenim zemljama, a drugi je opadanje konzumacije koji će dovesti do pada povjerenja konzumenata. Mjere koje donosimo će obuzdati širenje virusa, ali će i svjetsku ekonomiju staviti u stanje “dubokog zamrzavanja” bez presedana, napisao je Gurria. Recesija će se najprije vidjeti u krizi poslovanja.

Foto: Profimedia

Zajedničko zaustavljanje virusa

Da bi institucije diljem svijeta odgovorile na te izazove, Gurria poziva da države što prije u suradnji zaustave širenje koronavirusa, zatim dogovore zajedničke mjere za održanje globalne ekonomije, a banke i vladine agencije da zajedno naprave sve što je potrebno da vrate povjerenje građana.

Bitno je, dakle, da se svijet ujedini kako bi spasio ekonomiju. No ujedinjenje nikad nije bilo baš najjednostavnije.

“U našem svijetu mnogi se problemi više ne mogu riješiti unutar državnih granica. Bilo da govorimo o virusu, migracijama, zaštiti okoliša ili terorističkim napadima. Suradnja država ostavlja pozitivne tragove i bit će puno efikasnija za svaku državu nego kad bi djelovali sami”, zaključio je Gurria.

Dnevnik.ba