StoryEditor

Tajkuni povezani sa SDA u Sarajevu oštetili komunalne tvrtke za milijune eura

Piše D  /  23.05.2019., 03:05h

Tajkuni povezani sa Strankom demokratske akcije (SDA) oštetili su proračun Sarajevske županije za milijune eura jer komunalne usluge uopće ne plaćaju ili im se za to ispostavljaju mizerni računi, utvrđeno je provjerama što ih je provela objavila nova županijska vlast, uspostavljena nakon izbora u listopadu 2018., iz koje je SDA isključena nakon dugogodišnje vladavine.

Predsjednik skupštine Sarajevske županije Elmedin Konaković izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinstvo kako su provjerama utvrđene brojne zloporabe koje pod sponzorstvom najveće bošnjačke stranke u kontinuitetu traju još od 2001. navevši da je riječ o "milijunima konvertibilnih maraka".

"Ima na stotine privilegiranih i ovdje je riječ o sprezi politike i komunalnih tvrtki", kazao je Konaković.

Kao drastični primjer naveo je luksuzne hotele "Hills" i "Terme" u općini Ilidža, u kojoj je SDA na vlasti u kontinuitetu od 1996. Kazao je kako su "dva ilidžanska tajkuna", misleći pritom na vlasnike ovih hotela Samira Mrkulića i Aliju Budnju, samo za odvoz smeća u proteklih godinu dana platiti 200 odnosno 150 tisuća konvertibilnih maraka (100 odnosno 75 tisuća eura) manje nego što je bio stvarni trošak tih komunalnih usluga.

"Samo dva tajkuna s Ilidže od zaposlenika u komunalnoj djelatnosti godišnje uzmu 350 tisuća konvertibilnih maraka", kazao je Konaković, prenosi Hina.

Nerealne cijene odvoza smeća ilidžanskim je hotelijerima omogućavala uprava Komunalnog poduzeća "Rad" koju je imenovala SDA, a ta stranka, tvrdi Konaković, sada očajnički pokušava zaustaviti istrage koje neminovno slijede.

"SDA je očajnički pokušavala smijeniti ovu vladu kako bi spriječila smjenu uprava javnih komunalnih tvrtki i tako prikriti tragove kriminala", kazao je Konaković poručivši SDA kako im je za to ipak kasno te kako će sav kriminal i korupcija morati biti procesuirani.

Riječ je, tvrdi predsjednik skupštine Sarajevske županije, o jasnom primjeru sistemske korupcije povezane s politikom jer su provjere pokazale kako je slično stanje i u drugim komunalnim tvrtkama u županiji, primjerice u "Vodovodu".

Potvrdio je kako su Županijskom tužiteljstvu već proslijeđene kaznene prijave te je najavio kako će izvršiti "strašan pritisak" da se to procesuira.

"Tužiteljstvo je ranije zaštitilo lopove i mi to više nećemo dopustiti", poručio je Konaković, ujedno predsjednik stranke Narod i pravda (NiP)m koja je najveća pojedinačna članica sadašnje vladajuće koalicije u Sarajevskoj županiji.

Uz NiP vlast u Sarajevskoj županiji, koja ima najveći proračun u Federaciji BiH, čine i Naša stranka (NS) te SDP BiH, Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB).

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:20