StoryEditor
predstavio plan

Tajkun na Tajvanu će financirati obuku tri milijuna ‘civilnih ratnika‘

Piše fena  /  01.09.2022., 10:11h

Jedan tajvanski tajkun predstavio je u četvrtak planove da obuči više od tri milijuna "civilnih ratnika" da pomognu u obrani ovog ostrva na kojem vlada demokratski sustav u slučaju kineske invazije, donirajući milijardu tajvanskih dolara (33 milijuna američkih dolara) vlastitog novca, prenosi AFP.

Robert Tsao (75), jedan je od najuspješnijih tajvanskih biznismena i osnivač je kompanije koja proizvodi mikročipove United Microelectronics Corp (UMC).

On je sve glasniji u svojim istupima protiv Pekinga, a njegova donacija došla je u trenutku kada kineske snage pokazuju veliku demonstraciju sile u znak prosvjeda zbog posjeta predsjedateljice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Taipeju prošlog mjeseca.

Tajvan živi pod stalnom prijetnjom kineske invazije, koja tvrdi da je otok pod samoupravom zapravo dio njenog teritorija koji će jednog dana zauzeti i silom ako bude potrebno.

Tjedan dana nakon posjeta Pelosi, Kina je poslala ratne brodove, projektile i borbene avione u vode i nebo oko Tajvana, u sklopu najvećih i najagresivnijih vojnih vježbi još od sredine 1990-ih.

Tsao je upozorio da bi to značilo namjerni pokolj i užasan ratni zločin i zločin protiv čovječnosti ako bi Kina upotrijebila silu protiv Tajvana.

Tajkun je rekao da će uložiti 600 milijuna tajvanskih dolara za obuku tri milijuna "ratnika crnih medvjeda" u naredne tri godine koji bi mogli biti na usluzi vojsci.

Još 400 milijuna tajvanskih dolara bit će upotrijebljeno za obuku 300.000 "strijelaca" s vještinama gađanja.

Tsao, koji više nema nikakvu poziciju ili titulu u UMC-u, prikazao je rizik koji Kina predstavlja kao egzistencijalni.

- Prijetnja Komunističke partije Kine Tajvanu raste i borba protiv nje znači borba za slobodu protiv ropstva, borba za demokraciju protiv autoritarizma, civiliziranosti protiv barbarstva - rekao je on.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 05:42