StoryEditor
mađarski ministar vanjskih poslova

Szijjarto razgovarao sa Schmidtom: Mađarska ne vidi smisla u sankcijama

Piše DESK  /  12.01.2022., 12:11h
Mir i stabilnost Zapadnog Balkana su u interesu Mađarske, a Bosna i Hercegovina bez sumnje igra ključnu ulogu u tome, poručio je mađarski ministar vanjskih poslova Petere Szijjarto tijekom razgovora s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, prenose mađarski mediji. On je također ponovio stav o protivljenju uvođenja sankcija političarima, kazavši kako je "razgovor sa Zapadnim Balkanom više dobrodošao".

U telefonskom razgovoru u utorak navečer, Szijjarto je naglasio kako je mir i stabilnost u ovoj regiji u interesu mađarske nacionalne sigurnosti kao i u ekonomskom interesu zemlje.

“Bosna i Hercegovina bez sumnje igra ključnu ulogu s ove tačke gledišta u regiji i zato mi, Mađari, smatramo važnim da imamo nastavak smislenog dijaloga koji se temelji na međusobnom poštovanju s liderima BiH”, napisao je Szijjarto na Facebook stranici.

Rekao je također kako Mađarska ne vidi smisla prijetiti uvođenjem sankcija, te dodao da bi europski političari trebali shvatiti da bi “razgovor sa Zapadnim Balkanom bio više dobrodošao nego razgovor o njemu”.

Mađarski medij Hungary Today, koji je prenio vijest, dalje navodi kako je u pismu Europskom parlamentu, parlamentarka Momentuma Katalin Cseh upozorila kako, prema medijskim izvještajima, vlada premijera Viktora Orbana izdvaja 100 miliona eura za kampanju lidera bh. Srba Milorada Dodika “s ciljem razbijanja ove zapadnobalkanske zemlje”.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:07