StoryEditor
poruka europskim političarima

Szijjarto poručio: Prestanite u EU razgovarati o Dodiku

Piše desk  /  05.04.2022., 11:16h
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je kako mu je veliko zadovoljstvo i čast što se sastao sa mađarskim šefom diplomacije Peterom Szijjartom u Mostaru.

Tom prilikom Dodik je čestitao njemu i premijeru Viktoru Orbanu pobjedu na izborima u Mađarskoj. Član državnog predsjedništva je zaključio kako je Orbanova pobjeda veoma važna i za entitet Republika Srpska, prenosi N1.

“Danas smo potvrdili da ćemo realizirati sve stare dogovore, ali i raditi na realizaciji novih. Zahvalan sam Mađarskoj na onom što čine za mir na Balkanu i razumjevanje situacije. Hvala Szijjartu na posjeti Mostaru i mislim da je ovo put u pravom smjeru”, zaključio je Dodik.

Szijjarto je istakao kako Mađarska vodi odgovornu dobrosusjedsku politiku.

“Nama je u interesu da na Zapadnom Balkanu vlada mir i stabilnost. Točno znamo da su za to potrebi ekonomski uvjeti. Stoga smo odlučili poduzeti jedan ozbiljan program ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, ali i u Republici Srpskoj. I taj će se program provesti na osnovu razgovora s predsjednikom (Dodikom). Već ovog mjeseca će biti raspisan natječaj vezan za ovaj program”, naveo je mađarski šef diplomacije.

Peter Szijjarto je kazao kako će u prvom krugu ovog programa biti osigurano 30 milijuna eura.

Na kraju je istakao kako je Mađarska protiv politike sankcija te je poslao poruku europskim političarima kako da bolje razumiju situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Želim razjasniti da na Zapadnom Balkanu se ne mogu uvoditi sankcije kako bi imali mir i stabilnost. Zbog toga političare u EU molim da ne razgovaraju o predsjedniku Dodiku nego da razgovaraju s njim jer će tako mnogo bolje razumjeti situaciju u BiH. Europskim političarima bi bilo prijeko potrebno da puno bolje razumiju situaciju na Balkanu”, ocijenio je Szijjarto.

Inače, mađarski ministar vanjskih poslova otvorit će danas Mostarski sajma gospodarstva.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 20:19