StoryEditor

Svjetski židovski kongres osudio poljsku antisemitsku obnovu narodne tradicije

Piše D  /  22.04.2019., 04:04h

Video snimka objavljena na lokalnoj internetskoj stranici expressjaroslawski.pl prikazuje kako nekoliko desetaka mještana promatra udaranje i spaljivanje lutke koja prikazuje Judu.

Narodna tradicija, prvi put zabilježena u 18. stoljeću, obnovljena je na Veliki petak u gradu Pruchniku na jugoistoku zemlje nakon nekoliko godina, piše na stranici expressjaroslawski.pl, prenosi Hina.

U prošlosti je Katolička Crkva zabranjivala tu praksu zbog agresivnosti kojom je prožeta.

"Židovi su duboko uznemireni ovim užasnim oživljavanjem srednjovjekovnog antisemitizma koje je vodilo nezamislivu nasilju i patnji", rekao je čelnik Židovskoga kongresa Robert Singer, a njegovu izjavu prenosi internetska stranica Židovskoga kongresa.

"Možemo se samo nadati da će Crkva i druge institucije učiniti sve što je u njihovoj moći da nadvladaju ove zastrašujuće predrasude koje su mrlja na ugledu Poljske", istaknuto je.

Od 3,2 milijuna poljskih židova nacisti su u holokaustu ubili više od 3 milijuna.

Mnogi Poljaci odbili su prihvatiti istraživanja koja pokazuju da su tisuće njihovih zemljaka sudjelovale u holokaustu, dok su istodobno tisuće drugih riskirale svoje živote da pomognu židovima.

Poljska, koju od 2015. vodi desničarska stranka Pravo i pravda (PiS), povukla se s planiranog summita u Izraelu u veljači nakon što je vršitelj dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova rekao da su mnogi Poljaci surađivali s nacistima u II. svjetskom ratu te da su suodgovorni za holokaust.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:46