StoryEditor
mostar

Svjetski dan osoba s Down sindromom: "Svi o tome govore, ali inkluzije nema u praksi"

Piše fena  /  21.03.2023., 14:37h

Udruga za Down sindrom Mostar otvorila je u utorak renovirane prostorije i organizirala Dan otvorenih vrata, kao i inkluzivnu kiparsku radionicu u okviru obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom.

- Okupljanje je počelo prije nekoliko dana. Imali smo susret djece i roditelja u Sarajevu gdje smo proveli fantastičan dan, razmijenili mišljenja i iskustva a kako bi stvorili nove strategije za bolje sutra našoj djeci. Nakon toga smo imali prodajnu izložbu naših rukotvorina, a danas je središnji događaj – kazao je predsjednik ove udruge Igor Ledić.

Ledić se zahvalio projektu "Mostar – Prostori koji pokreću", Vladi Velike Britanije i organizaciji "People in Need" na inicijativi kojom je omogućena adaptacija i obnova prostora bespovratnim sredstvima za 12 organizacija na području grada.

Članovi Udruge za Down sindrom tako će moći raditi i družiti se u prostorijama s poboljšanim uvjetima za rad, igru, terapije i druženja što će biti od velike koristi za svih 36 članova ove udruge.

Govoreći o položaju osoba s Down sindromom u društvu, Ledić je rekao kako su samo tri ili četiri osobe s Down sindromom u Bosni i Hercegovini stalno uposlene.

- Podatci su razočaravajući. U županijama imamo različite zakone kada je u pitanju obrazovanje. U Županiji Zapadnohercegovačkoj ili Kantonu Sarajevo vlade ulažu jako puno u obrazovanje djece s invaliditetom, dok recimo naše ministarstvo to jednostavno nije prepoznalo – ističe Ledić.

Smatra kako inkluzije nema u praksi, iako se o njoj puno govori. Osvrnuo se na činjenicu da u HNŽ-u već tri, četiri godine asistenti u nastavi nisu prošli nikakvu obuku.

Magistrica edukacijske rehabilitacije i uposlenica Udruge za Down sindrom Mostar Ivona Grbavac pojasnila je kako u radu s djecom na početku tretmana rade procjene na osnovu kojih određuju ciljeve, što dogovaraju i s roditeljima, te ih ispunjavaju tijekom školske godine, a kasnije uspoređuju je li zabilježen napredak ili je nešto potrebno mijenjati.

- Individualno radim s korisnicima različitih uzrasta od 3 do 17 godina. S mlađima radimo pripreme za školu i usvajanje osnovnih koncepata, dok sa školarcima nastavljamo raditi akademske vještine, odnosno ono što rade u školi, a sa starijima pokušavamo raditi na adaptivnim vještinama. Pripremamo ih za što samostalniji život, a kasnije i za rad – navela je ona.

S današnjim motom "S nama, a ne za nas",  Grbavac je naglasila kako žele poručiti svijetu da osobe s Down sindromom treba uključiti u društvo i da se njihov glas treba čuti.

- Oni su posvećeni onome što rade. S njima je lako ostvariti suradnju, a uvijek pokazuju toplinu koja svakoga oduševljava. Ljubav koju osjećate u tom radu pokreće vas da osmišljavate koji bi sljedeći korak mogao biti, kako ga ispuniti i slično. Pripremamo i roditelje na rad od kuće u tome kako im iz svoje pozicije mogu pomoći u razvoju svoje djece - dodala je Grbavac.

U okviru današnjeg obilježavanja, magistar kiparstva, suvremeni umjetnik, pedagog i prijatelj Udruge Dalibor Nikolić održao je inkluzivnu kiparsku radionicu za članove udruge tijekom koje su konstruirali suvremenu skulpturu u javnom prostoru. Skulptura je nazvana "Kromosom sreće", a obilježavanje se nastavilo Danom otvorenih vrata.

Inače, 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindrom. Taj datum simbolično predstavlja tri kopije na 21. kromosomu, što je karakteristično za osobe s Down sindromom.

Cilj je obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom buđenje svijesti i razumijevanja javnosti kako bi se osobama s Down sindromom poštovala zajamčena prava i poboljšao položaj u društvu te pružila prilika da se realiziraju kao punopravni članovi zajednice.

Dnevnik.ba

01. lipanj 2023 00:25