StoryEditor
Svjetski Dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježen je u Mostaru, što vama znači inkluzija i što je za vas inkluzija?

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  21.03.2022., 14:11h
Svjetski Dan osoba s Down sindromom obilježen je ispred Udruge Down sindrom u Mostaru. U razgovore za medije predsjednik Udruge poslao je jasnu poruku ministru Hadžoviću. Svjetska zdravstvena organizacija ove godine nije uputila nikakvu poruku osobama s Down sindromom. Udruga „Život s Down sindromom“ Federacije BiH snimila je video spot za osobe s Down sindromom.

Predsjednik Udruge Down sindrom Igor Ledić istaknuo je kako je cilj skrenuti pozornost društvene zajednice prema problemima s kojima se osobe s Down sindromom bore kroz cijeli život.

„Ove godine pažnju smo usmjerili na jedan pozitivan primjer sistemske sustavne podrške osobama s invaliditetom, pa tako i osobama s Down sindromom, a to je vršnjačka podrška. Nažalost svi ostali sistemi su zakazali“, kazao je Ledić.

Ledić dodaje kako osobe s Down sindromom žive 365 dana, te da je njima svakim danom potrebna podrška. Te istaknuo kako podršku imaju kod svojih prijatelja u školama, s posla i van nastavnih aktivnosti.

„Važno je naglasiti da bi imali osposobljene osobe koje bi bile konkurentne na tržištu rada mi moramo ulagati od samih temelja , a to je rana intervencija. Nažalost, u Bosni i Hercegovini rana intervencija nije dobra, ne samo da nije dobra u Mostaru, nije dobra ni u Sarajevu, ni Banja Luci čak ni u drugim gradovima Bosne i Hercegovine“, rekao je Ledić.

Dotaknuo se jučerašnjeg druženja i susreta roditelja i osoba s Down sindromom, te kazao kako su došli do zajedničkih zaključaka a to je da će osobe biti transparentne i konkurente na tržištu rada, te koje će samostalno živjeti, a to je rana intervencija.

Dodao je kako je u našoj županiji obrazovanje zakazalo, te da nažalost nemamo ni jedan pozitivan primjer kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja.

 „Poruka za ministra Hadžovića je da smo u zadnjih osam godina uništili generacije osoba s invaliditetom, jer im nismo omogućili ni približno kvalitetno obrazovanje. Dovoljan je primjer da u srednjim školama imate dva smjera po bosanskom nastavnom planu i programu imate aranžer cvjećar i po hrvatskom nastavnom planu i programu imate pomoćni kuhar i slastičar. Oni ne mogu biti konkurentni na tržištu rada“, kazao je Ledić.

Ističe kako imamo osposobljene osobe s invaliditetom samo kao pomoćne kuhare ili pomoćne cvjećare, te dodaje kako smo mi kao društvo u tome zakazali.

Jedini pozitivni primjer je vršnjačka podrška koja je u suradnju s više škola, udruga i ljudi napravila video spot.

„Ove godine Udruga Život s Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine je zajedno s drugim udrugama, osnovnim i srednjim školama kao i plesnim studijima napravila jedan plesni video spot „Ples kroz život“ u kojem su  sudjelovala djeca i mladi iz osnovnih i srednjih škola“ rekao je Ledić.

Osim djece u video spotu sudjelovali su gradovi kao što su Mostar, Srebrenik , Zenica, Bihać i Sarajevo.

 Što se tiče Mostara sudjelovale su dvije članice iz Udruge Down Sindrom koje su i članice plesnog studija KOROLEVA, a snimanje spota je radila SUM TV.

Ples je odabran kao jedan univerzalni jezik komunikacije koji ne prepoznaje različitosti. Video je inspiriran vršnjačkom podrškom istovremeno pokazuje realnost u današnjem bosansko- hercegovačkom obrazovnom sistemu. Koreografiju i režiju za ovaj spot uradila je balerina Jovana Milosavljević, a asistenciju dramaturgije Asja Krsmanović, produkciju i video spotova uradio je PRINT tim iz Sarajeva.

Video je objavljen na YouTube kanalu Udruge Život s Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine.

„S ovim video spotom želimo pozvati sve naše građane Bosne i Hercegovine da pogledaju video, zatim se snime uz našu koreografiju te objave na društvene mreže, te da daju jednu podršku osobama s Down sindromom“, kazao je Ledić.

Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija osobama s Down sindromom pošalje jedinstvenu poruku za sve osobe, ali i javnost. Nažalost ove godine nema poruke.

„Ove godine poruka je da mi pitamo  vas što vama znači inkluzija i što je za vas inkluzija“, rekao je Ledić.

Ledić se dotaknuo i pitanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, te kazao kako je u Bosni i Hercegovini zaposleno tri do četiri osobe s invaliditetom.  

„ Ne možemo ni očekivati, a trebate znati da je povećan broj rađanja djece s Down sindromom i samim tim da će te potrebe biti i sve veće. Da će se te osobe s vremenom morati početi zapošljavati“ rekao je Ledić.

 U Mostaru je zaposlena samo jedna osoba s Down sindromom, te iz Udruge naglašavaju kako ne žele praviti socijalne tvrtke.

„To nije rješenje za osobe s invaliditetom, privatne i gradske tvrtke trebaju uzeti stvari u svoje ruke i početi zapošljavati osobe s invaliditetom. Zakonom je propisan normativ od 15 osoba redovnog razvoja da mogu biti zaposleni, sljedeći 16 osoba je osoba s invaliditetom. Vrijeme je da se počne primjenjivati taj zakon i da se krene zapošljavati osobe s invaliditetom“, kazao je Ledić.

Iz Udruge Down sindrom u Mostaru poručuju kako je se slika društva promijenila prema osobama s Down sindromom.

„Najveći kotač i promjena u našem društvu su obitelji i udruge, nevladini sektori koji zaista marljivo rade da bi napravili suštinske promjene, a promjena ima.

U našoj Županiji imamo 108 asistenata koje je objavilo Ministarstvo i 108 djece s invaliditetom u redovnim školama. Inkluzija ne prepoznaje centre kao obrazovne institucije. Udruga osoba s Down sindromom u Mostaru zalaže se za inkluzivni put i bore se da ostvare svoja prava i kvalitetno inkluzivno društvo u cjelini.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 09:21