StoryEditor

Svjetska zdravstvena organizacija razmatra izmjenu preporuka o korištenju maski

Piše D  /  04.04.2020., 08:04h

Rasprava o tom pitanju pokrenuta je nakon objave rezultata istraživanja provedenog na američkom institutu Massachusetts Institute of Technology koji pokazuju da bi virus unutar kapljica izbačenih kašljanjem ili kihanjem mogao putovati zrakom na mnogo veću udaljenost nego što se dosad vjerovalo. 

Tako je barem za BBC rekao epidemiolog David Heymann, koji je na čelu skupine savjetnika WHO-a, koji će ocijeniti je li za usporavanje širenja virusa potrebno da još veći broj ljudi nosi zaštitne maske.  

‘"WHO je otvorio raspravu analizirajući nove dokaze kako bi utvrdio treba li izmijeniti preporuke o nošenju maski", rekao je Heymann, dužnosnik WHO-a koji je 2003. koordinirao akciju te organizacije protiv SARS-a.

Kako sada stoje stvari, WHO preporuča građanima da se drže na udaljenosti od barem jednog metra od osobe koja kiše ili kašlje te naglašava da oboljeli i osobe koje pokazuju simptome bolesti trebaju nositi zaštitne maske. 

Novi rezultati istraživanja pak sugeriraju da kapljice izbačene kašljanjem i kihanjem mogu prijeći udaljenost od 6 do 8 metara, prenosi Novi list pisanje talijanskog Il Messaggera. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:06