StoryEditor
elita na okupu

Svjetska elita u Davosu. Kritičari: To je zatvoren sastanak moćnih i bogatih koji snose odgovornost za krize i ratove

Piše fena  /  13.01.2024., 16:22h

Gaza, Ukrajina, trgovina kroz Crveno more - očekuje se da će geopolitika dominirati godišnjim sastankom svjetskih političkih i gospodarskih elita koji u ponedjeljak počinje u Davosu.

"Sastanak Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u švicarskim Alpama održat će se u najsloženijem geopolitičkom i gospodarskom kontekstu u nekoliko desetljeća", priznao je ovog tjedna Borge Brende, predsjedatelj organizacije. 

"Rat u Gazi se nastavlja i strahuje se da će eskalirati", upozorio je Brende. "Okupit ćemo ključne ljude da vidimo kako možemo izbjeći daljnje pogoršanje situacije i razmatrati budućnost", dodao je.

Ratovi, klimatske promjene, diplomatske napetosti između Sjedinjenih Država i Kine oko Tajvana i napadi na trgovačke brodove u Crvenom moru bit će na dnevnom redu.

"Geopolitika je kao da gledate izvođača u cirkusu kako žonglira tanjurima na motkama", rekla je AFP-u Karen Harris, partnerica i ekonomistica u konzultantskoj tvrtki Bain & Company.

U Davos bi trebalo doći više od 60 šefova država ili vlada, među njima i premijer Li Qiang koji će biti najviši kineski dužnosnik od predsjednika Xi Jinpinga 2017. godine.

Bit će prisutan i novi argentinski šef države Javier Milei, kojega zbog njegovih antisistemskih stavova uspoređuju s Donaldom Trumpom. Doći će i stotine gospodarstvenika.

Očekuje se da će u Davos doći američki državni tajnik Antony Blinken i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, izraelski predsjednik Isaac Herzog, pa čak i premijeri Libanona, Katara i Jordana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se u prošlosti čelnicima obraćao samo videoporukom, ove godine će doputovati u Davos. Sudjelovat će u nedjelju, uoči WEF-a, na sastanku savjetnika za nacionalnu sigurnost nekoliko zemalja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron govorit će o "ulozi Francuske u Europi", naveli su organizatori.

Švicarsko skijalište bit će strogo nadzirano. Oko 5000 švicarskih vojnika sudjeluje u sigurnosnom sustavu kojim se provode stalni patrolni letovi borbenih zrakoplova nad cijelom zemljom.

Tema foruma je "ponovna izgradnja povjerenja", a cilj je, osim globalnih sukoba, staviti naglasak na umjetnu inteligenciju koju organizatori opisuju kao "snagu za gospodarstvo i društvo".

Među velikim imenima globalnog kapitalizma izdvojeni su šef Microsofta Satya Nadella i Sam Altman, šef Open AI-ja, tvorca ChatGPT-ja.

Klima i kibernetička sigurnost su na dnevnom redu, kao i rizici povezani s dezinformacijama koje mogu "potkopati legitimitet novoizabranih vlada", navodi se u Izvješću o globalnim rizicima koje je objavio WEF uoči sastanka. 

"Osim rizika od misinformacija i dezinformacija potaknutih umjetnom inteligencijom, ali i društvenom polarizacijom, ove godine tu su još i zabrinutosti zbog stalne krize troškova života", priopćio je WEF.

Osim službenog programa, Davos nudi bezbrojne doručke, ručkove, večere i neformalne koktele između političara i gospodarstvenika, uz priliku za sanjkanje na 1500 metara nadmorske visine.

WEF je i ove godine meta kritika. Mladi švicarski socijalisti, koji pozivaju na prosvjede sutra, ponovno su osudili "zatvoren sastanak moćnih i bogatih" koji "snose odgovornost za krize i ratove".

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 05:31