StoryEditor

Svjetska banka: Zapadni Balkan očekuje veliki gospodarski pad

Piše D  /  29.04.2020., 11:04h

Kako je navedeno u najnovijem Redovitom ekonomskom izvješću (RER) Svjetske banke, koji koristi osnovni i nepovoljni scenarij u svjetlu velikih neizvjesnosti prouzročenih pandemijom, prognozira se da će regionalni gospodarski rast zapadnog Balkana svakako biti negativan, a vjerojatno je da će se kretati između -3 i -5,6 posto. Takav pad predviđen je pod uvjetom da pandemija u Europi uskoro početi usporavati, što bi onda značilo da se restriktivne mjere mogu ukinuti do kraja lipnja te da oporavak može postupno početi u drugoj polovici 2020.

Nepovoljni scenarij pretpostavlja produžetak pandemije i ukidanje mjera suzbijanja tek krajem kolovoza, a početak oporavka ekonomske aktivnosti tek u posljednjem kvartalu 2020.

Najgore su projekcije za Kosovo, koje u slučaju povoljnijeg scenarija čeka pad BDP-a od 4,5 posto, a u slučaju nepovoljnijeg razvoja stanja taj bi pad iznosio čak 11,3 posto.

Slične prognoze vrijede i za Crnu Goru, koju u slučaju brzog zaustavljanja širenja koronavirusa čeka gospodarski pad od 5,6 posto, a u slučaju nastavka pandemije do kasnog ljeta pad bi bio čak 8,9 posto.

Na tom tragu su i projekcije za Albaniju, u kojoj mogu računati na pad BDP-a od 5 odnosno 6,9 posto.

Nešto bolje prošla bi Bosna i Hercegovina, za koju se predviđaju stope pada od 3,2 odnosno 4,2 posto. Srbiju bi čekala negativna stopa od 2,5 odnosno 5,3 posto, a najmanju bi štetu pretrpjela Sjeverna Makedonija, za čije se gospodarstvo procjenjuje da će zabilježiti pad od 1,4 do 3,2 posto.

"Iako je teško prognozirati ekonomski utjecaj pandemije nema dvojbe da ona unosi pomutnju u život u cijeloj regiji jer opterećuje zdravstveni sustav, paralizira gospodarsku aktivnost i ugrožava blagostanje ljudi", kazala je Linda Van Gelder, direktorica odjela za zemlje zapadnog Balkana pri Svjetskoj banci.

Oporavak od posljedica pandemije COVID-a-19 moguć je u srednjoročnom razdoblju no sve će, kako se ističe u izvješću, ovisiti o dužini trajanja mjera blokade kao i mjerama koje vlasti država u regiji budu poduzele kako bi se suočile s posljedicama.

Države zapadnog Balkana podijelit će sudbinu mkoja očekuje gospodarstva diljem svijeta zbog andemije koronavirusa te će ove godine i one potonuti u recesiju, koja u najgorem mogućem scenariju za neke od njih znači i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) do čak 11,3 posto, rezultati su analize koje je u srijedu objavila Svjetska banka (WB).

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:59