Article_Top_970x250

Svjetska banka - Na zapadnom Balkanu 44 posto zaposlenih, u BiH 35 posto

izvještaj

Svjetska banka - Na zapadnom Balkanu 44 posto zaposlenih, u BiH 35 posto

lis 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: FENA

Redovni ekonomski izvještaj Svjetske banke pokazao je da, bez obzira na pozitivna kretanja na tržištu rada, na zapadnom Balkanu posao ima manje od polovine stanovnika radno aktivne dobi, preciznije 44 posto.

Na predstavljanju izvještaja danas u Sarajevu istaknuto je da u Bosni i Hercegovini 34 posto stanovništva radno aktivne dobi ima posao, a na Kosovu samo 30 posto.

Navedeno je da se u BiH u 2019. očekuje usporavanje ekonomskog rasta na 3,1 posto, s 3,6 posto u 2018., u velikoj mjeri zbog smanjenja neto izvoza.

Pojašnjeno je da je smanjenje izvoza uzrokovano usporavanjem ekonomskog rasta u EU - značajnom trgovinskom partneru BiH, zatim nižim svjetskim cijenama aluminija koji je glavni bh. izvozni proizvod, te gubitkom tržišta za neke robe zbog regionalnih trgovinskih sporova.

Također, Svjetska banka očekuje da u BiH u 2019. fiskalni bilans pređe u deficit, kao i da dođe do povećanja deficita tekućeg računa na 4,3 posto nakon neznatnog smanjenja u 2018.

Naglašeno je da su rizici po izgled BiH dosta uravnoteženi - s vanjske strane spor ekonomski rast EU, a s domaće kašnjenje u uspostavljanju vlasti.

Dnevnik.ba