StoryEditor

Svjedok pretrage koji je otvorio zamrzivač: ´Bila je gola, u sjedećem položaju, crvena lica...´

Piše D  /  19.02.2019., 08:02h

Prepričao je to za Jutarnji list svjedok očevida u Novoj ulici 29, gdje je u prizemnici u subotu prijepodne otkriveno tijelo Jasmine Dominić, 23-godišnjakinje čiji je nestanak prijavljen 15. kolovoza 2005. godine. Djevojka je zapravo posljednji put viđena možda na prijelazu iz 1999. u 2000. godinu.

Suprug pušten

- Ma ne, ništa, ni krvi, nikakvi lomovi, ništa, cijela je bila unutra. Jer, pričalo se da joj fale ruke i noge - priča uzbuđeno mještanin Palovca i odvodi novinare u svoj podrum i otvara svoju škrinju. Njegova škrinja ista je kao i ona u kući u kojoj je s dvije maloljetne kćeri iz braka s Ivicom Srnecom (51) imala Smiljana Srnec. U kući je još živjela njezina izvanbračna kći koja se nedavno udala.

- Bio sam unutra sat i pol. Bilo je puno policije, sve su ispremetali. Kad sam ja došao, škrinja je već bila izvučena u hodnik. Inače je bila pod stepenicama, nije se tamo mogla niti skroz otvoriti. Ali, ja sam podigao poklopac samo malo i brzo zatvorio - priča svjedok pretrage.

- Ivica je samo ponavljao policajcima: ‘Ja ništa ne znam, nemojte me ništa pitati’ - priča svjedok. Smiljanu Dominić policija je već bila odvezla na ispitivanje u Čakovec. Iako se pojavila informacija da se Smiljana slomila i istražiteljima priznala kako je i kada ubila svoju sestru, ta je vijest u međuvremenu demantirana. Na ispitivanju u policiji završio je i njezin suprug, ali on je brzo pušten.

- Nemamo komentara, ostavite nas na miru, obratite se policiji - rekla je Jutarnjem listu kći osumnjičene za ubojstvo svoje sestre i brzo pobjegla u kuću. Jedva je pustila pogrebnika koji je došao radi organizacije Jasminina pogreba.

Kako doznaje Jutarnji list, policija je u međuvremenu stupila u vezu i s majkom ubijene, Katarinom Dominić, koja živi u Njemačkoj. Njezin bi iskaz mogao biti od važnosti policiji u daljnjem tijeku istrage. Svi se u Palovcu pitaju je li majka znala za tijelo u zamrzivaču. U to neki u Palovcu sumnjaju. - Smiljana nikad nije dala da se makne ta škrinja. A da meni to netko ne da i uporno brani, pa ja bih je baš zato otvorio. Kaj ti nikaj nije bilo sumnjivo? - pita se jedan mještanin Palovca.

- Kad sam vidio policiju i hitnu, rekao sam ženi: to je to! - kaže mještanin Palovca.

Pa kako ste znali, upitali su ga novinari.

- Godinama sam sumnjao, ali nisam imao dokaza. Ma neću ni sve reći, nek’ se vidi što će istraga pokazati. Kao dijete bio sam često u njihovoj kući, igrao se s Jacom, kako su zvali Jasminu, ali od 1999. nisam ušao u tu kuću. Jednom sam naišao kad su se ona i Jasmina nešto posvađale. Jasmina je istrčala iz kuće na dvorište i rekla: ‘Bježimo, ona će nas oboje ubiti!’ Taj pogled, te oči, pjena joj je išla na usta! - priča sugovornik. Kaže da je Jasmina osim preko student servisa u Zagrebu radila povremeno vikendom i u lokalnoj gostionici Venezia. Bila je vrijedna studentica, a kao srednjoškolka išla je na školska natjecanja, bavila se atletikom - priča sa sjetom prisjećajući se Jasmine s kojom je proveo dio djetinjstva.

Doživio šok

Pokušavao se prisjetiti kada ju je posljednji put vidio.

- Mislim da je to bilo možda kraj 1999. ili početak 2000. Samo je nestala. Pitali smo tetu Katu (majku Katarine i Smiljane Dominić) gdje je Jaca, ali ona je govorila da je u Zagrebu, da je u Parizu. Kad je Smiljana rodila izvanbračnu kćer, rekla je da će biti krstitke za mjesec dana, da će doći. Prošle su i krstitke, a Jace nije bilo. Sreli smo se jednom i na groblju pa je isto ponovila da je u Zagrebu - priča vršnjak nestale Jasmine.

Otac Martin, otkriva sugovornik novinarima Jutarnjeg, jako je patio za nestalom kćeri, čak je prema pričama u mjestu i sumnjao u drugu kćer. Umro je prije tri godine od raka pluća, ne doznavši nikad što se dogodilo s njegovom mezimicom. Mještani Palovca opisuju ga kao vrijednog čovjeka, kao i majku.

Je li itko u bližoj obitelji znao da je Jasminino tijelo u zamrzivaču, tek se treba utvrditi. No, mještani tvrde da je policija, nakon što je prijavljen nestanak, dolazila u Palovec, raspitivala se o Jasmini, ali da to nije dugo trajalo. Prema verziji koju je čuo neposredni očevidac pretrage kuće u Novoj 29 u Palovcu, Smiljana je u subotu s dvije kćeri otišla na vjeronauk. Njezin zet i najstarija kći planirali su urediti taj dio kuće.

Zet je u jednom trenutku otvorio zamrzivač i doživio šok. Prvo je nazvao 112 jer je njegovoj supruzi pozlilo, a istovremeno je odaslan i poziv policiji. Ubrzo su u Novu ulicu stigli Hitna pomoć i policija... - Ja sam sve to gledao kroz prozor. Bilo je negdje oko 11, pola 12. Nakon toga su sve ogradili trakom. A onda je negdje oko pet popodne došao policajac po mene da budem svjedok. Škrinja je bila u jednom kutu u hodniku, pa su je onda izvukli na sredinu hodnika. I onda sam ja digel poklopec. Ma to nije trajalo ni sekundu, ali dobro sam vidio da je unutra - pričao je očevidac dijela policijskog očevida koji je trajao do kasnih večernjih sati. Smiljana Dominić (45) predana je u nedjelju u 22 sata pritvorskom nadzorniku PU međimurske.

Međutim, s obzirom na to da se još prikupljaju dokazi, da treba obaviti obdukciju, a na nju se moralo čekati jer se tijelo trebalo odlediti, varaždinski županijski državni odvjetnik Darko Galić iskoristio je zakonsku mogućnost i donio rješenje o određivanju 48-satnog pritvora.

Krajnji rok do kojeg osumnjičena mora biti dovedena sucu istrage radi određivanja istražnog zatvora je srijeda ujutro, a do tada traje utrka s vremenom forenzičara da i DNK metodom utvrde je li riječ doista o tijelu Jasmine Dominić te tko je eventualno mogao znati za tajnu zamrzivača na kraju hodnika u prizemlju kuće, jedinom dijelu hodnika na koji nisu bile postavljene keramičke pločice, iako je Smiljanin suprug Ivica Srnec keramičar.

Smiljana, navodno, nije dopuštala da se zamrzivač pomiče. Je li on otvoren slučajno ili je izabran trenutak kad je ona s dvjema kćerima otišla na vjeronauk, tek će se utvrditi. U međuvremenu u cijelom slučaju dogodio se još jedan pravni presedan. Tužiteljstvo je zatražilo izuzeće njezina branitelja po službenoj dužnosti, s obzirom na to da je on bio njihov kolega i navodno već vodio dijelom istragu o nestanku Jasmine Dominić još dok je bio tužitelj.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 08:46