StoryEditor

Švicarski mediji: Visoki predstavnik u BiH je funkcija bez smisla

Piše D  /  14.08.2019., 08:08h

Visoki predstavnik u BiH je funkcija bez smisla, a izgleda da su u BiH sada gotovo svi spremni okončati taj eksperiment, piše danas švicarski list “Neue Zürcher Zeitung”.

List navodi kako visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sve više podsjeća na melankoličnog europskog konzula sa početka 19. stoljeća kojeg je tako majstorski opisao Ivo Andrić: “izoliran i rezigniran, a ipak u potpunosti dio bosanskog kosmosa”, te da se u tu cijelu sliku dobro uklapa i činjenica da građani nemaju pravo glasa pri ukidanju te dužnosti.

“To može uraditi samo Vijeće za provođenje mira (PIC) i, u konačnici, Vijeće sigurnosti UN, a oni su tako daleko od te zemlje kao što su već kod Andrića daleko bili i sultan u Istanbulu i car u Beču”, navodi se u tekstu Andreasa Ernsta o Uredu visokog predstavnika u BiH pod naslovom “Funkcija bez smisla”.

U tekstu se podsjeća kako je još prije 10 godina slovački visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Mirosav Lajčak poručivao kako “nema više volje jahati mrtvog konja”, prenosi radio “Deutsche Welle”.

To se, kako je pojašnjeno, odnosilo na njegovu funkciju koja mu nominalno daje ingerencije u političkom životu, ali je već 2009. godine predstavljala izraz jedne iluzije – da će dobronamjerne i prosvijećene strane diplomate podići na noge BiH poslije rata, a taj proces je tada optimistički opisivan kao “transformacija koja bi nužno vodila demokraciji i tržišnom gospodarstvu”.

“Deset godina kasnije još postoji ta funkcija. Poslije Lajčakovog odlaska na njoj je Austrijanac Valentin Inzko. Ali izgleda kako građani BiH polako gube strpljenje. Prvi put to nisu samo vodeće stranke iz dijelova zemlje pod srpskom, odnosno hrvatskom dominacijom koje zahtijevaju ukidanje ureda. I Bošnjaci koji su visokog predstavnika dugo promatrali kao jamca protiv pokušaja otcjepljivanja, sada su spremni okončati eksperiment”, ocjenjuje list.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:53