StoryEditor
ogroman potencijal

Švicarski investitor ulaže u Stocu i otvara Hercegovačku kuću

Piše desk  /  11.10.2022., 07:26h

Prilikom boravka u Stocu investitori iz Švicarske su se upoznali s potencijalima koji ima ova regija i mogućnostima sadnje novih stabala masline i to na površinama na kojima se donedavno uzgajalo smilje.

Nakon dugog niza godina, Stolac je sve više privlačan za investitore, i to najviše zbog svoje klime i potencijala za poljoprivredu, vinarstvo i pokretanje proizvodnje maslinovog ulja po kojem je nekad bio čuven.

Brojna ispitivanja su potvrdila da osim visokog kvaliteta, hercegovačka maslinova ulja odlikuje i ljekovitost i upravo to ga izdvaja u paleti maslinovih ulja.

”Dosadašnja testiranja pokazuju kako je područje Hercegovine i pogotovo Stoca pogodno za proizvodnju visoko kvalitetnih maslinovih ulja”, izjavio je Taner Aličehić predstavnik Varia Europe Properties AG koji je naglasio da će planirane investicije u narednom periodu osigurati zapošljavanje radnika u čitavom lancu uzgoja i prerade ulja i srodnih proizvoda te osigurati značajna sredstva za daljnji razvoj infrastrukture i zajednice u cjelini.

Kako bi osigurali vidljivost autohtonih proizvoda investitori namjeravaju uložiti značajna sredstva i u izgradnju Hercegovačke kuće, kao posebnog prodajnog i uslužnog prostora u kojem bi gostima bili ponuđeni proizvodi koji su nastali na kamenu i pod suncem na području Stoca i Hercegovine.

Prilikom boravka u Stocu investitori iz Švicarske su se upoznali s potencijalima koji ima ova regija i mogućnostima sadnje novih stabala masline i to na površinama na kojima se donedavno uzgajalo smilje.

Stručnjaci angažirani od strane investitora smatraju da je ovo dobra prilika za vlasnike tih parcela da navedene površine aktiviraju i od počnu s uzgojem kvalitetne hercegovačke masline.

S obzirom na to da jedan od ključnih uvjeta visokih kvaliteta maslinovog ulje je da se u roku od 24 sata nakon branja masline šalju na preradu ili u uljare.

Samim time je jasno da bi pokretanje uljare na području Stoca pokrilo prestale dijelove Hercegovine koji su pokriveni maslinama, priopćeno je iz Platforme CMC, prenosi Čapljinski portal.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:35