StoryEditor
stavili veto

Švicarska zabranila Danskoj da oklopna vozila njezine proizvodnje pošalje u Ukrajinu

Piše hina  /  01.06.2022., 10:23h

Švicarska vlada stavila je veto na zahtjev Danske da pošalje oklopne transportere švicarske proizvodnje u Ukrajinu pozivajući se na svoju politiku neutralnosti prema kojoj ne isporučuje oružje u zonama sukoba, izvijestila je švicarska televizija SRF.

Državno tajništvo za ekonomska pitanja (SECO) odbilo je zahtjev Danske da Ukrajini dostavi oko 20 borbenih vozila pješaštva Piranha III, objavio je SRF pozivajući se na tu agenciju. 

SECO nije odmah bio dostupan za komentar. Neutralna Švicarska zahtijeva od zemalja koje kupuju švicarsko oružje da zatraže dozvolu za ponovni izvoz tog oružja. SECO je u travnju stavio veto na ponovni izvoz švicarskog streljiva koje se koristi u protuzračnim tenkovima koje Njemačka šalje u Ukrajinu. Odbio je i zahtjev Poljske za slanje oružja za pomoć susjednoj Ukrajini. 

Švicarska neutralnost suočava se s velikim testom

No Švicarska je odbacila dosadašnju praksu i usvojila sankcije Europske unije protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu, što Moskva opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju" za razoružavanje i "denacifikaciju" Ukrajine. 

Švicarska neutralnost suočava se s najvećim testom posljednjih desetljeća dok se u zemlji zahuktava rasprava o tome kako protumačiti politiku koja je Švicarsku držala izvan oba svjetska rata tijekom 20. stoljeća.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 17:09