StoryEditor
PREOKRET

Švicarska, potpuno neočekivano, uvela restrikcije hrvatskim radnicima. Zanimljivi su i razlozi

Piše desk  /  17.11.2022., 21:33h

Kako javlja portal swissinfo, višejezična platforma za vijesti iz ove zemlje, vlada se u ograničavanju hrvatskih radnika u idućoj godini pozvala na ‘zaštitnu klauzulu‘ zbog navodno prevelikog broja zainteresiranih

Tko se od našijenaca dosad dočepao radnog mjesta u Švicarskoj, uhvatio je Boga za bradu: vlada u Bernu odlučila je u 2023. ograničiti broj Hrvata pristiglih na rad u njihovu zemlju, piše Slobodna Dalmacija.

Manje od godinu dana nakon što su hrvatski državljani po prvi put dobili neograničeni pristup švicarskom tržištu rada u sklopu participacije Švicarske u sporazumu o slobodnom kretanju osoba Europske unije, tamošnji birokrati su se pokajali što su nam širom otvorili vrata.

Kako javlja portal swissinfo, višejezična platforma za vijesti iz ove zemlje, vlada se u ograničavanju hrvatskih radnika u idućoj godini pozvala na ‘zaštitnu klauzulu‘ zbog navodno prevelikog broja zainteresiranih. Dolasci Hrvata na rad u Švicarskoj u tekućoj su godini ‘naglo porasli‘, objašnjava swissinfo, te su premašili prag definiran sporazumom i omogućili aktivaciju ‘zaštitne klauzule‘.

Prag hrvatskih doseljenika u Švicarsku nije određen numerički, ali je sporazumom limitiran na godišnji porast od 10 posto u odnosu na prosječni broj radnih dozvola izdanih u prethodne tri godine. Od siječnja do listopada ove godine u Švicarskoj je, prema službenim podacima, izdano 2.413 petogodišnjih radnih dozvola za hrvatske državljane koji su najvećim dijelom zaposleni u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, ugostiteljstvu, trgovini i agencijama. Nakon uvođenja zaštitnih kvota u 2023., Hrvati će u Švicarskoj moći računati na samo 1150 petogodišnjih dozvola i na još oko tisuću sezonskih, tj. kratkoročnih.

Iako je Hrvatska u EU ušla još 2013., Švicarska je sve do ove godine oklijevala potpuno otvoriti granice toj balkanskoj državi, piše swissinfo. Još 2016. švicarska vlada i parlament odobrili su uključivanje Hrvatske u sporazum o slobodnom kretanju, ali su svejedno odlučili nastaviti ograničavati useljavanje naših državljana prema “prijelaznim odredbama”. Nakon što su Hrvate ove godine ipak pustili da nešto nesmetanije osjete blagodati rada u njihovoj zemlji, iznova su nam odlučili pritvoriti vrata i ograničiti pristup u zemlju satova i čokolade. Pravo švicarskog pozivanja na zaštitnu klauzulu istječe krajem 2026. godine.

Švicarsku osjetljivost prema radnim imigrantima već desetljećima brusi tamošnja desničarska Švicarska narodna stranka. I prije 2 mjeseca, u rujnu, izašli su pred birače sa svojim prijedlogom referenduma o ukidanju sporazuma o slobodnom kretanju i tražili onemogućavanje bilo kakvih novih ugovora kojima se osigurava radni aranžman za strane državljane u Švicarskoj.

Punih 20 godina nakon potpisivanja ovoga sporazuma, njegovi kritičari uporno dovode u pitanje ekonomske prednosti slobodnog kretanja za Švicarsku. Švicarska je europska zemlja s ponajvećim udjelom državljana EU u svom radnom stanovništvu(gotovo 20 posto). Godine 2002., kada je sporazum o slobodnom kretanju s EU zemljama stupio na snagu, u Švicarskoj je živjelo manje od 900.000 EU državljana, a njihov broj od tad je porastao za 60 posto, na više od 1,4 milijuna ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

MVEP izrazio žaljenje

Hrvati pri zapošljavanju trebaju biti ravnopravni s ostalim državljanima EU/EFTA-e, reagiralo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) na odluku Švicarske da od 1. siječnja 2023. hrvatskim državljana ograniči pristup svom tržištu rada te je poziva da preispita tu odluku, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) "sa žaljenjem je primilo informaciju o odluci Saveznog vijeća Švicarske Konfederacije da ponovno uvede prijelazne mjere za pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada, na razdoblje od godinu dana, od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca iste godine, nakon čega će ovu odluku ponovno razmotriti", priopćeno je.

U tih godinu dana primjenjivat će se sustav kvota za izdavanje radnih dozvola Hrvatima, a MVEP obnovu ograničenja smatra nepotrebnom.

"Uvažavajući činjenicu da je ovakva odluka utemeljena na odredbama Protokola III uz Sporazum o slobodi kretanja između Europske unije i Švicarske Konfederacije te da se u razdoblju od privremenog ukidanja ovih prijelaznih mjera 1. siječnja 2022. broj hrvatskih državljana koji su zatražili radnu dozvolu u Švicarskoj povećao, ministarstvo drži da to povećanje nije bilo takvog intenziteta koji bi zahtijevao ponovno uvođenje ograničenja", ističe se.

Iako je Hrvatska postala članicom EU-a 2013. godine, Protokol III kojim se Sporazum o slobodnom kretanju osoba s EU proširio i na hrvatske državljane, u Švicarskoj je stupio na snagu tek 2017. godine pa su građani RH bili zakinuti za pravovremeni početak primjene ovog Sporazuma, uključujući početak prijelaznog razdoblja, napominje MVEP u priopćenju.

MVEP je pozvao Švicarsku da razmotri nepovoljnu odluku za hrvatske državljane.

"Nakon što je Savezno vijeće Švicarske Konfederacije aktiviralo zaštitnu klauzulu koja će ponovno ograničiti zapošljavanje državljana RH, najkasnije do kraja 2026. godine, ministarstvo očekuje od švicarske strane da pravovremeno preispita ovu odluku, kako bi hrvatski državljani pri zapošljavanju u Švicarskoj bili ravnopravno tretirani s ostalim državljanima EU/EFTA-e", poručuje se u priopćenju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:40