StoryEditor
referendum

Švicarci rekli "da" istospolnim brakovima

Piše hina  /  26.09.2021., 19:35h
Švicarci su na nedjeljnom referendumu izrekli odlučno da u korist braka za sve, odnosno mogućnosti sklapanja i istospolnih brakova, što je velik poraz za sve protivnike koji ga predstavljaju kao prijetnju dobrobiti djeteta.

‘Da’ je na referendumu zaokružilo 64,1 posto birača i to su konačni rezultati koje je objavila savezna vlada, a za “brak za sve” izjasnili su se svi švicarski kantoni uključujući i one najkonzervativnije.

“Ovo je povijesni dan”, izgovoreno je puno puta danas u sjedištu pristaša braka za sve u jednome bernskom restoranu okićenom duginim zastavicama u kojemu ‘Drag queen’ Mona Gamie u svjetlucavoj plavoj haljini pjeva “Himnu ljubavi” Edith Piaf.

“Danas je to odraz promjene mentaliteta koji se počeo događati posljednjih 20 godina. Ovo je uistinu odraz vrlo širokog i važnog prihvaćanja LGBT osoba u društvu”, rekla je AFP-u Olga Baranova, glasnogovornica povjerenstva koje se zalagalo za brak za sve.

Za Deboru Heanni, članicu kolektiva Libero koja je vodila kampanju, “ovo je dan slavlja i pobjede nakon osmogodišnje kampanje” i trenutak da se istakne kako Švicarska prihvaćanjem homoseksualnih brakova “pripada u isti rang kao i ostale zemlje koje su otprije na ovoj razini otvorenosti i napretka”.

U zapadnoj je Europi 2001. godine prednjačila Nizozemska kada su bila posrijedi prava LGBT zajednice. U Francuskoj je brak za sve legalan od 2013. godine, u Njemačkoj od 2017.

Možda pobjeda pobornika braka za sve i nije veliko iznenađenje, no jesu njezini razmjeri, posebice stoga što su protivnici istospolnih brakova pred kraj kampanje koristili šokantne izborne plakate i činilo se da će pobijediti.

Homoseksualni parovi u Švicarskoj mogu formalno ući u životno partnerstvo od 2007. godine, ali novi dokument omogućuje im nova prava. Jedan od njih istospolnim će parovima omogućiti zajedničko posvojenje djeteta, a ženskim istospolnim parovima omogućit će se korištenje donacije sperme, što najviše boli protivnike.

Za Moniku Rüegger, zamjenicu predsjednika populističke stranke UDC, prve stranke u Švicarskoj, ova nedjelja “crni je dan” za dobrobit djece.

Novinaru agencije ATS-Keystone Rüegger je rekla kako se boji da će u nekim slučajevima biti potrebno surogatno majčinstvo ili doniranje jajašaca.

Benjamin Roduit, zamjenik predsjednika Stranke centra, za televiziju RTS je rekao da za njega nije problem brak za sve među odraslim osobama koje na to pristaju, no plaši ga, kako je istaknuo, da će takvi brakovi otvoriti mogućnost pristupa iz donacije sperme lezbijskim parovima.

Dnevnik.ba

15. srpanj 2024 10:00