StoryEditor

Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike

Piše D  /  29.11.2020., 08:11h

Premda su konačni rezultati referenduma pokazali da je mala većina od 50,7 posto birača glasala za, takve promjene u skladu sa švicarskim zakonima prolaze samo ako ih odobri većina kantona.

U ovom su slučaju samo četiri od 26 kantona glasala za prijedlog, čiji je cilj bio učiniti tvrtke odgovornima ne samo za vlastite postupke, već i za postupke njihovih stranih podružnica, dobavljača i poslovnih partnera u inozemstvu.

Ankete provedene uoči nedjeljnog glasanja ukazivale su na to da većina birača odobrava takozvanu "odgovornu poslovnu inicijativu" iza koje su stoje grupe poput Greenpeacea i Amnesty Internationala, prenosi Hina.

Hrvatski suverenisti najavljuju referendum o uvođenju eura: To je ekonomski štetna politička odluka

Švicarska je sjedište brojnih svjetskih korporacija, najjačih u svojim poslovnim branšama, poput proizvođača hrane Nestlea, grupe Glencore i proizvođača pesticida Syngenta.

Švicarske tvrtke morale bi, prema inicijativi, paziti na stanje ljudskih prava i odnos prema okolišu ne samo u vlastitom poslovanju, već i kroz poslovanje podružnica, dobavljača i poslovnih partnera i osigurati da je sve u skladu s međunarodnim standardima.

Odbacivanje inicijative utire put alternativnom prijedlogu vlade kojim se predviđa stroži nadzor i briga o pitanjima kao što su dječji rad u drugim državama i posao rudarenja u područjima sukoba. Poznato je da u rudnicima bakra i kobalta giganta Glencorea u DR Kongu rade djeca u iznimno opasnim uvjetima.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:26