StoryEditor

Švicarci izlaze na referendum, moćna poduzeća se hvataju za glavu

Piše D  /  29.11.2020., 04:11h

Švicarski birači u nedjelju na referendumu odlučuju hoće li tvrtke biti odgovorne za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti van granica zemlje.

Referendum je pokrenula Inicijativa za odgovorno poslovanje koju podupiru svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava i okoliša Greenpeace i Amnesty International, prenosi Hina.

U Švicarskoj je sjedište mnogih globalnih korporacija među kojima su i Nestle, rudarski gigant Glencore i proizvođač pesticida Syngenta.

To pitanje je podijelilo zemlju uoči referenduma u nedjelju i moglo bi imati dalekosežne posljedice za multinacionalne tvrtke.

Švicarske banke i druga moćna poduzeća objavila su pred referendum skupe novinske oglase u kojima upozoravaju na teške posljedice te inicijative na gospodarstvo.

Švicarska vlada također se opire toj mjeri i podržava razvodnjenu alternativu jer smatra da bi nova politika stvorila pravnu nesigurnost i ugrozila švicarska radna mjesta.

Ankete pokazuju da bi tabor koji podržava tu opciju mogao izaći kao pobjednik, prenosi CNN. Rezultati ankete, koju je proveo švicarski SRF početkom studenog, pokazuju da 46 posto građana podržava tu opciju i još 11 posto naginje tom smjeru.

Švicarske tvrtke morale bi, prema inicijativi, paziti na stanje ljudskih prava i odnos prema okolišu ne samo u vlastitom poslovanju, već i kroz poslovanje podružnica, dobavljača i poslovnih partnera i osigurati da je sve u skladu s međunarodnim standardima.

Kao primjer navodi se da u rudnicima bakra i kobalta giganta Glencore u Demokratskoj Republici Kongo rade djeca u rizičnim uvjetima.

- Svakodnevno kupujemo mliječne proizvode od 200.000 dobavljača diljem svijeta. Ako se ovo prihvati, odgovarali bismo za 200.000 tvrtki, upozorio je ranije ovaj mjesec izvršni direktor Nestlea, Mark Schneider, za švicarski list Handelszeitung.

- Naravno da želimo pratiti naše opskrbne lance i već to intenzivno činimo. No već na primjeru mlijeka, a to i nije najproblematičnije, možete vidjeti kako je nerealno osigurati stopostotno poštivanje propisa u svijetu, često u vrlo teškim okruženjima, rekao je Schneider.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:48