Article_Top_970x250

Švicarci 2009. zabranili gradnju novih minareta, a danas glasuju o zabrani pokrivanja lica

referendum

Švicarci 2009. zabranili gradnju novih minareta, a danas glasuju o zabrani pokrivanja lica

ožu 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Reuters/Pixsell

Švicarci u nedjelju na referendumu glasuju o zabrani pokrivanja lica u javnosti, a ankete pokazuju da će većina podržati zabranu i da će prijedlog postati zakon.

Švicarska narodna stranka (SVP) vodila je kampanju za zabranu nošenja burki izjednačavajući je s ekstremizmom.

"U Švicarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda", rekao je Walter Wobmann, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsjednik odbora za referendum. 

Prijedlog je još iz 2017., mnogo prije pojave koronavirusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se spriječilo širenje zaraze.

U njemu se izravno ne spominje islam i među ciljevima mu je zaustaviti nasilne ulične prosvjednike i nogometne huligane s maskama. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba. 

Prijedlog oslikava napete odnose Švicarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica. 

Wobmann tvrdi da glasanje nije glasanje protiv samog islama, ali je dodao da je "pokrivanje lica simbol ovog ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Europi i za kojega nema mjesta u Švicarskoj".

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

Nitko u Švicarskoj ne nosi burku, a nikab nosi tridesetak žena, procjenjuje Sveučilište u Luzernu.

Dnevnik.ba