MOSTAR, 31. listopada (FENA) – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače te misom u katedrali Marije Majke Crkve, za sve poginule, umrle i nestale branitelje Hrvatskog vijeća obrane i civilne žrtve Domovinskog rata, u Mostaru je u organizaciji Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH obilježen blagdan Svih svetih i Dušni dan. (Foto FENA/Branka Soldo)BRANKA SOLDO -
StoryEditor
mostar

Svi sveti i Dušni dan u Mostaru: ‘Sjećanje na one koji su ugradili sebe u našu slobodu‘

Piše fena  /  31.10.2023., 16:47h

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače te misom u katedrali Marije Majke Crkve, za sve poginule, umrle i nestale branitelje Hrvatskog vijeća obrane i civilne žrtve Domovinskog rata, u Mostaru je u organizaciji Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH obilježen blagdan Svih svetih i Dušni dan.

Brigadir Martin Pažin, zapovjednik Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH medijima je kazao da je kroz nekoliko dana organizirana aktivnost na 33 lokacije na kojima izaslanstva odaju počast i zapale svijeće u znak vjere i kršćanskog ideala u zagrobni život.

-  Polaganjem cvijeća u znak sjećanja i ljubavi prema preminulim osobama organizirali smo aktivnosti širom BiH, u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata, župnim uredima, sve kako priliči našem narodu. Sveta Stolica već je 1311. godine formalno utjelovila Dušni dan ili spomen na vjerne mrtve. Mi Hrvati, kao narod koji je rano primio kršćanstvo, održavamo tu tradiciju i na taj način razmišljamo o ovozemaljskom životu i zagrobnom životu. Kao katolici, u zagrobni život čvrsto vjerujemo – rekao je brigadir Pažin.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović naglasio je kako je sloboda najveća vrijednost koju ne smijemo na bilo koji način obezvrjeđivati.

- Vidimo kako to izgleda u područjima gdje nema slobode. Dušni dan i Dan Svih svetih zadnjih nekoliko dana protokolarno nas je vezao za sve naše najdraže koji danas nisu s nama, ali na jedan poseban način u organizaciji HNS-a BiH i svih struktura hrvatskog naroda u BiH, vojnih i diplomatskih, pomolili smo se i naklonili svim žrtvama u groblju Masline, a sada i ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače – rekao je Čović.

Ističe da je ovo prigoda da se prisjetimo svih onih koji su dali i ugradili sebe u ovo što mi danas baštinimo kao slobodu.

- U sjećanje na sve svoje prijatelje, rodbinu i sve one koji se za nas biološki vežu, na jedan poseban način ovdje se sjećamo onih koji su kao predstavnici HVO-a, naše policije u Domovinskom ratu, ali i kroz sve ratove kroz povijest dali sebe da mi danas možemo reći da smo Hrvati, da govorimo hrvatskim jezikom i baštinimo svoju vjeru, kulturu, tradiciju i zajedno gradimo BiH sa svim drugima koji s nama žive. To je prigoda pomoliti se za njih i prisjetiti se svega onoga dobroga što su oni dali za nas – smatra Čović.

Predsjednik HNS-a je dodao kako ne treba dalje graditi, pogotovo kroz politike, podjele BiH.

- Nažalost, mi smo još uvijek ostali u okvirima tih podjela koje smo baštinili kroz Domovinski rat i to nije dobro. Onda se počinjemo dijeliti zbog toga kako tko vidi događaje u svijetu. Bez obzira od koga dolazi narušenost mira, tisuće ljudi danas gine diljem svijeta, stotine milijuna je gladnih. Dobro je, kad već imamo Bosnu i Hercegovinu, da budemo svjesni onog što imamo, da to čuvamo zajedno. Zajedništvo tri konstitutivna naroda i ostalih u BiH, jednako mi je vrijedno kao i zajedništvo unutar hrvatskog naroda – zaključio je Čović.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 15:13