StoryEditor

Svi su hrvatski državljani u Izraelu na sigurnom

Piše D  /  14.05.2021., 03:05h

Svi hrvatski državljani u Izraelu na sigurnom su, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te izrazio solidarnost s obiteljima stradalih civila i pozvao sve strane na deeskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba.

Službeni Zagreb osudio je raketiranje Izraela, a osuđuje i bilo kakvo uzvraćanje vatre i "apelira na smirivanje sukoba", rekao je šef diplomacije novinarima nakon obilaska izložbe sa stranim diplomatima akreditiranima u Hrvatskoj.

"Svi su hrvatski državljani na sigurnom, nemamo nikakvih dojava da je život hrvatskih građana (u Izraelu) ugrožen", rekao je.  

Zasad nitko nije zatražio pomoć, Zagreb je stalno u kontaktu s veleposlanstvom RH u Izraelu i prima redovita izvješća hrvatskog veleposlanstva, dodao je.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u srijedu je pozvalo sve strane da se suzdrže od akcija koje vode eskalaciji nasilja između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u kojima je do petak poginulo najmanje 119 Palestinca, među njima deseci djece i žena, te na izraelskoj strani jedan vojnik i sedmero civila među kojima žene i djeca, te indijski radnik.

"Najteže je u svemu što stradaju civili, izražavamo solidarnost s obiteljima stradalih civila, apeliramo na sve strane na smirivanje tenzija", rekao je hrvatski šef diplomacije.  

Bliskoistočna kriza oduvijek je vrlo osjetljiva, a situacije se mogu jednostavno preseliti na neka druga područja, rekao je ministar. 

Europska unija s partnerima kao što su Sjedinjene Države uvijek apelira prema multilateralnom djelovanju, ocijenio je ministar.

"Svima je u interesu je imati čvrst, stabilan, miran svjetski poredak, baziran na poštivanju međunarodnih i ljudskih prava".

Grlić Radman ne vjeruje da su Sjedinjene Države nedovoljno angažirane i smatra da će nova administracija Joea Bidena učiniti određen napredak u tom smjeru.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je u četvrtak da će Amerikanci morati definirati i učiniti jasnijom svoju vanjsku politiku jer je bivši predsjednik Donald Trump vodio jednu politiku, a sadašnji Biden distancirao se, ali "sada vidi da se ne može potpuno distancirati".

Izrael je započeo ofenzivu na Pojas Gaze nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, trenutno odgođenog, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:48