Article_Top_970x250

Sveučilišni profesori i novinari o izazovima medija u pandemiji – Okrugli stol dostupan online na SUM TV

povodom Svjetskog dana slobode medija

Sveučilišni profesori i novinari o izazovima medija u pandemiji – Okrugli stol dostupan online na SUM TV

svibnja 10, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: SUM

U povodu Svjetskog dana slobode medija, a u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Medijskog i istraživačkog centra SUM održan je Okrugli stol „Etički izazovi suvremenog novinarstva – Pandemija covid 19“ koji je javnosti dostupan online na Sveučilišnoj internet televiziji SUM TV

Kroz tri panela sudionici su govorili o slobodi medija i kodeksima novinarstva, kao i funkcioniranju medija za vrijeme pandemije. 

Voditelj Medijskog i israživačkog centra Sveučilišta u Mostaru izv. prof. Ilija Musa u zaključcima Okrugloga stola naveo je da su etički izazovi suvremenoga novinarstva sve veći.  - Masovna dostupnost video produkcijske i tehničke  opreme svakome pruža mogućnost da je kupi, koristi, osnuje vlastitu internetsku televiziju i gledateljima ponudi svoj program. Međutim sama tehnika nije dovoljna. Potrebno je poznavanje i primjenjivanje pravila proizvodnje programa, te strogo poštivanje etičkih, moralnih i profesionalnih standarda. 

Dodao je kako će formalno obrazovanje novinara s naglaskom na etička pitanja uz praktične nastavne aktivnosti omogućiti uspješniji sustav informiranja i povezivanje obrazovanih kadrova s tržištem rada, ali i kako je to izazov za obrazovne institucije koje moraju revidirati svoje nastavne programe kako bi formirali novinare koji će svojim djelovanjem biti uzori u društvu.

- Imperativ u obavljanju novinarskoga posla moraju biti točnost, nepristranost, pravičnost, navođenje izvora, pluralizam mišljenja, uređivački integritet i neovisnost te odgovornost prema javnosti u skladu s najvišim standardima novinarske profesije – zaključio je Musa poželivši svim novinarima i medijskim djelatnicima sretan Svjetski dan slobode medija.  

Još jednom je ukazano na jednu od inicijativa koja će se u skorom vremenu realizirati, a riječ je o brisanju grafita u Mostaru kojima se poziva na nesnošljivost prema novinarima. Inicijativu je uputio prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru u svome uvodnome obraćanju na Okruglom stolu, dodavši da nema demokratskog i slobodnog društva bez slobode medija.

KROZ TRI PANELA O SLOBODI MEDIJA, KODEKSIMA I IZAZOVIMA

U prvom panelu „Etika medijskog izvješćivanja“ sudjelovali su doc. dr. Đorđe Obradović, doc. dr. Siniša Kovačić i doc. dr. Davorka Topić Stipić. Naglasili su važnost obrazovanja novinara, jer danas mnogi imaju prostor za objavljivanje u medijima bez potrebnog znanja, a pri tome i bez poznavanja etičkih normi. Kazali su kako su za vrijeme pandemije prevelik medijski prostor dobili oni koji su uvijek protiv, a koji nisu stručnjaci obrazovani za područje o kojemu govore. Zaključeno je da ni političari ne smiju uvijek govoriti o stvarima s kojima nisu upoznati samo kako bi dobili medijski prostor, te su se dotaknuli i znanosti koja kao novinarstvo mora biti argumentirana i provjerena.   

Kroz drugi panel „Medijska redakcija u pandemijskom vremenu“ o izazovima za vrijeme krize govorili su novinari Željko Andrijanić, Večernji list BiH, Damir Bliznac, RTV Herceg-Bosne i Jurica Gudelj, portal Dnevnik.ba. Razgovarali su o krizi novinarstva koja je nastupila s pandemijom korona virusa, jer su novinari uz ograničene ljudske i druge resurse morali donijeti informaciju javnosti, a pri tome su bili među najizloženijima. Istaknuli su i važnost predanog rada unatoč uvjetima te stalnoj težnji ka naprijed.

Treći panel odnosio se na „Primjenu profesionalnih standarda u novinarstvu“, gdje su sudjelovali prof. dr. Ilija Musa, doc. dr. Ivana Primorac Bilaver i doc. dr. Franjo Takač, a gdje je naglašena potreba za poštivanjem privatnosti i dostojanstva drugih. Zaključeno je kako novinari ne smiju težiti senzacionalizmu koji negativno utječe na privatne živote. Osvrnuli su se i na more news portala koji su omogućili prostor manipulatorima za objavljivanje lažnih ili neprovjerenih vijesti, ali i na zastarjele zakone u Bosni i Hercegovini koji su nepotpuni i manjkavi, stoji u priopćenju Medijskog i istraživačkog centar SUM-a.

Dnevnik.ba