StoryEditor
tomislavgrad

Svetkovina Velike Gospe obilježene u Seonici i Prisoju

Piše fena  /  15.08.2023., 18:13h

Blagdan Velike Gospe, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, tradicionalno se slavi u duvanjskim marijanskim svetištima Seonici i Prisoju.

Pred župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije u duvanjskom selu Seonici misnom slavlju, koje je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, nazočio je veliki broj vjernika iz zemlje i inozemstva.

U svojoj propovijedi provincijal se osvrnuo na vrijednosti na kojima je sazidana Europe.

"1955. prilikom nastanka Europske unije nastala je i zastava Europe, a prijedlog je ponudio jedan Francuz, pobožni katolik, umjetnik. Prema njegovim riječima, plava boja zastave je boja izabranog naroda, podsjetnik na Božje zapovijedi, označava otajstvo i božanstvo, to je boja neba - žene nebeske. Taj pobožni Francuz išao je na misu svaki dan, molio se pred pobožnim kipom Marijinim u strazburškoj katedrali. I tada njegov prijedlog u plavoj boji s 12 zlatnih zvijezda biva prihvaćen kao zastava Europe", kazao je fra Jozo.

Od tog vremena, dodao je, izokreće se smisao svega i Europa ne ide u dobrom smjeru.

"Kada izdamo temelje ne može ići dobro. Pitamo se vidimo li mi to i čega želimo mi biti dio. Prihvaćamo li sve ono kako nam kažu, odgajamo li generaciju u istom duhu ili ne? Trebamo reći, poput velikog hrvatskog čovjeka: ‘Neću izdat ja, moj dom i moja obitelj neće biti drugačiji‘. Prijatelji, ova sveta žena nas upućuje upravo na temelje Europe, a riječi ovog duvanjskog čovjeka, cijelog kršćanskog puka na evanđelje iz Nazareta i pitamo se što bi to bilo nejasno u zakonu ljubavi, u obavezi praštanja, o brizi za nemoćne i jadne", poručio je provincijal.

Pred župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoju pred mnoštvom hodočasnika misno slavlje predvodio je mladomisnik don Ivan Šarić, porijeklom iz ove župe te bivši Papin gardista, uz koncelebraciju više svećenika.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:17