StoryEditor
vatikan

Sveta Stolica pristupa Konvenciji o klimi i Pariškom sporazumu

Piše desk  /  10.07.2022., 19:15h

U priopćenju koje je Sveta Stolica objavila 8. srpnja objavljuje se njezino pristupanje Konvenciji o klimi i Pariškome sporazumu.

Navodi se kako je 6. srpnja nadbiskup Gabriele Giordano Caccia, stalni promatrač pri Ujedinjenim narodima predao generalnome tajniku Ujedinjenih naroda instrument kojim Sveta Stolica, uime i na račun Države Grada Vatikana, pristupa Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC). U najkraćem mogućem roku, s obzirom na pravne zahtjeve Pariškog sporazuma, Sveta Stolica će predati i instrument pristupanja tom sporazumu, navedeno je također u priopćenju, prenosi Katolički tjednik.

Sveta Stolica tim instrumentima, uz koje je priložila izjavu, namjerava pridonijeti i pružiti moralnu potporu naporima svih država da surađuju u skladu s njihovim zajedničkim, ali različitim odgovornostima i odgovarajućim sposobnostima, u učinkovitom i primjerenom odgovoru na izazove koje klimatske promjene postavljaju čovječanstvu i našem zajedničkom domu, javlja Vatican News.

U izjavi se ističe kako takvi izazovi nemaju samo okolišnu važnost, već i etičku, društvenu, ekonomsku i političku. „Oni utječu, prije svega, na život najsiromašnijih i najosjetljivijih“, navodi se u priopćenju, te se ponavlja predanost Crkve promicanju općeg dobra.

U priopćenju se potom ističe pitanje koje je papa Franjo postavio u svojoj enciklici Laudato si’, u kojoj se pita „Kakav svijet želimo ostaviti onima koji dolaze poslije nas, djeci koja sada odrastaju?“ (Laudato si’, br. 160).

Sveta Stolica odgovara na to pitanje izražavajući svoju želju da Konvencija i Pariški sporazum pomognu u promicanju snažne konvergencije o hitnoj potrebi za promjenom smjera, odlučne odluke da se napusti „kultura odbacivanja“ koja prevladava u našem društva u zamjenu za „kulturu skrbi“ za naš zajednički dom i njegove stanovnike, sada i u budućnosti.

Kako je rekao Papa u poruci za COP26 u listopadu 2021., čovječanstvo posjeduje sredstva za izvršavanje te promjene, što zahtjeva istinsko obraćenje, pojedinačno kao i zajedničko, i odlučnu volju da se krene tim putem. To će podrazumijevati prijelaz prema cjelovitijem i integrirajućem modelu razvoja, temeljenom na solidarnosti i odgovornosti.

„Riječ je o dvjema ključnim vrijednostima koje moraju biti temelj provedbe Konvencije i Pariškog sporazuma“, zaključuje se u priopćenju te se dodaje da će te vrijednosti i dalje usmjeravati napore Svete Stolice u tom procesu, prenosi Vatican News.

13. srpanj 2024 20:51