StoryEditor
put u nato

Švedskoj i Finskoj stiglo upozorenje iz Turske: Ponestaje vam vremena

Piše fena  /  14.01.2023., 17:11h

Turskoj ponestaje vremena za ratifikaciju kandidatura Švedske i Finske za članstvo u NATO-u prije nego što održi izbore koji se očekuju u svibnju, izjavio je u subotu glasnogovornik turskog predsjednika.

Glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin, rekao je da turska ratifikacija kandidatura tih zemalja zavisi od toga koliko brzo Stockholm ispuni obećanja o borbi protiv terorizma u sklopu sporazuma s Ankarom, upozoravajući da bi to moglo potrajati mjesecima.

- Stockholm je u potpunosti posvećen provedbi sporazuma koji je potpisan prošle godine u Madridu, ali toj zemlji je potrebno još šest mjeseci da napiše nove zakone koji bi omogućili pravosudnom sistemu da provede nove definicije terorizma - kazao je Kalin na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Zajedno s Finskom, Švedska je prošle godine potpisala sporazum s Turskom u cilju prevazilaženja prigovora Ankare na njihove kandidature za NATO, koje su objavljene u svibnju prošle godine i za koje je potrebno odobrenje svih 30 država članica NATO-a. Obje zemlje su se prijavile za ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ankara je priopćila da Švedska treba zauzeti jasniji stav protiv onoga što smatra terorizmom, uglavnom kurdskih militanata i organizacije koje krivi za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Turski parlament bi morao ratificirati odluku Ankare o članstvu dvije nordijske zemlje, a glasanje se očekuje istovremeno, prenosi Reuters.

Kalin je rekao da švedska vlada treba poslati jasnu poruku "terorističkim organizacijama da Švedska više nije sigurno utočište za njih i da neće moći prikupljati novac, regrutirati članove i baviti se drugim aktivnostima".

- Imamo pitanje vremena ako žele da se pridruže NATO-u prije samita u lipnju - dodao je Kalin, misleći na predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj, koji se očekuju u svibnju.

- S obzirom da će parlament otići na pauzu prije izbora, očekujete rok od 2-2,5 mjeseca da sve ovo uradite - rekao je on, prenosi Reuters.

19. travanj 2024 07:46