StoryEditor

ŠVEDSKI STOL: Dok u FBiH SDA krši Ustav BiH u RS-u se poziva na isti

Piše D  /  03.07.2018., 05:07h

Stranka demokratske akcije priopćila je da će se odlučno suprotstaviti kršenju Ustava Bosne i Hercegovine, kojim je bh. entitet RS uzurpirao ingerencije državnih institucija i pristupio potpisivanju sporazuma s Republikom Srbijom o usklađivanju nastavnih planova i programa za učenike osnovnih škola, prenosi Fena.

Dodaju da su Mirovnim sporazumom iz Dejtona, kojim je okončana agresija na Bosnu i Hercegovinu, predviđene specijalne veze bh. entiteta RS sa Srbijom, te da se njima omogućava suradnja i povezivanje na polju nauke, kulture, obrazovanja, tradicije, ekonomije, ali ne i stvaranje jedinstvenih školskih planova i programa.

Iz SDA ističu da nastavni planovi u bh. entitetu RS trebaju biti usklađeni sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, što predviđa član 59. tog zakona, a da je uspostavljanje jedinstvenih nastavnih programa sa Srbijom direktan udar na državni zakon Bosne i Hercegovine.

Navode da je nedopustivo da se u temelj obrazovnog sustava u jednom entitetu u Bosni i Hercegovini inkorporiraju školski programi iz druge zemlje, kao i da se tim aktom prejudicira državno, teritorijalno i administrativno uređenje prostora na kome se provodi politika tzv. jedinstvenih nastavnih planova i programa.

U SDA smatraju da potpisivanjem tog akta Republika Srbija grubo krši Dejtonski mirovni sporazum, narušavajući suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, na čije se poštivanje obavezala kao jedna od potpisnica tog sporazuma.

- OHR i Vijeće za implementaciju mira u BiH hitno moraju spriječiti otvoreno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Uvođenjem jedinstvenog nastavnog programa u škole u Srbiji i bh. entitetu RS, provodi se kulturološka i obrazovna agresija najširih razmjera. Stavljanje pod kontrolu obrazovnog sustava u bh. entitetu RS pod kontrolu Srbije, nedopustiv je akt provođenja srbijanske velikodržavne politike prema Bosni i Hercegovini - priopćeno je iz SDA.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:06