StoryEditor

Švedski mediji: Napadač je Uzbekistanac

Piše D  /  29.07.2021., 19:31h

Švedska policija pokazala je sliku osobe za koju je prvo rečeno da je dovedena u vezu sa napadom kamionom u centru Stokholma. Šef odsjeka policije za nacionalne operacije Mats Leving rekao je da je slika nastala u vrijeme napada, u neposrednoj blizini mjesta incidenta i da se sada polazi od toga da je ta osoba upravljala kamionom. Švedski list Aftonbladet piše da je osumnjičeni jedan 39-godišnji Uzbekistanac, pristalica Islamske države.  U vezi sa ovim napadom privedene su dvije osobe, a jedna je uhapšena zbog sumnje da je počinila teroristički napad.

Glasnogovornik pivovarne "Spendrups" čiji je kamion otet, rekao je za švedsku agenciju TT da je "prilikom dostave za restoran Kaliente netko uskočio u kamion i odvezao ga dok je vozač istovao robu".

Švedska je i dalje u stanju pripravnosti. Deset dana će svi koji napuštaju zemlju biti posebno kontrolirani na granicama, rekao je premijer Stefana Leven. Ministar unutarnjih poslova Anders Igeman rekao je za švedski radio da te kontrole mogu biti produže za još 20 dana: "Ovo je očigledno važno kako bi se spriječilo da počinitelji ili pomoćnici napuste zemlju."

Švedski premijer Stefan Leven je izjavio jučer da je "Švedska napadnuta", a da sve ukazuje na to da je ulijetanje kamiona u robnu kuću u Štokholmu "teroristički napad".
Političari širom svijeta su osudili ovaj napad. Predsjednik Njemačke je izrazio žaljenje zbog "brutalnog napada na nevine ljude". "Mi stojimo zajedno protiv terora", rekao je portparol vlade Stefen Saibert u Berlinu.

"Napad na jednu od zemalja članica predstavlja napad na sve nas", rekao je predsjednik Europske komisije Jan-Clod Junker. I generalni tajnik UN-Antonio Guteres izrazio je saučešće obiteljima žrtava. Washington je saopćio da su Sjedinjene Države spremne pomoći u istrazi. "Napadi poput ovoga se čine da bi stvorili strah, ali u stvarnosti oni samo jačaju našu zajedničku odlučnost u borbi protiv terorizma u svijetu", rekao je glasnogovornik State departmenta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da "u ovom teškom trenutku Rusi tuguju sa ljudima u Švedskoj."
Za jučerašnji napadu centru Štokholma  još nitko nije preuzeo odgovornost.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:17