StoryEditor
Charlie Weimers

Švedski desničar koji prijeti Hrvatskoj: "Erdogan ima bolju ruku i bolji je igrač"

Piše desk  /  20.05.2022., 17:53h

Verbalne prijetnje predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o tome kako treba blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO sve dok se ne promijeni izborni zakon u BiH prešle su granice Hrvatske i izazivaju sve više reakcija u Europi.

Ruski mediji Milanovića slave, njemački ga mediji kritiziraju, a u međuvremenu se o svemu oglasio i eurozastupnik iz Švedske Charlie Weimers. 

"Švedska i Finska uplaćuju milijarde u proračun Europske unije i Hrvatska iz njega prima milijarde. Isto vrijedi i za NextGenerationEU, kao i druge fondove. Samo vas želim podsjetiti, gospodine predsjedniče Milanoviću, da veta idu u oba smjera", napisao je na Twitteru Weimers, koji je u Europskom parlamentu član frakcije konzervativaca i reformista, a u Švedskoj je član desničarskih Švedskih demokrata, prenosi Index.hr.

"Članstvo u NATO-u je za nas egzistencijalno pitanje"

Zanimalo nas je što je točno eurozastupniWeimersrs mislio spominjanjem veta i zašto je uopće tako odlučio reagirati pa smo mu se obratili za kratki intervju.

Vaš je tvit dobio veliku pažnju u Hrvatskoj. Zašto ste se odlučili tako reagirati na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića?

Objavio sam to na Twitteru da izrazim ono što švedska vlada i diplomati ne mogu reći naglas: članstvo u NATO-u egzistencijalno je pitanje za Švedsku. Ako neki političar zlorabi, odgađa ili izbacuje iz kolosijeka ove pregovore jer tako sudjeluju u unutarnjopolitičkom nadmetanju, možda bismo željeli uspostaviti primjer drugima tako što ćemo ih natjerati da plate vrlo visoku cijenu za takvo ponašanje.

Predsjednik Milanović želi blokirati Švedsku i Finsku dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Vidite li vezu?

Ne.

"Ne uzimajte novac iz EU fondova zdravo za gotovo"

Spomenuli ste da "veto ide u oba smjera". Što točno mislite pod tim? Je li to povezano s hrvatskom željom ulaska u schengenski prostor?

Kao prijatelj Hrvatske htio sam podsjetiti one koji su možda zaboravili da milijarde eura koje vaša zemlja dobiva kroz proračun EU i fondove ne uzimaju zdravo za gotovo. Kada se pregovara o sljedećem proračunu ili posebnom fondu, sve države članice imat će pravo veta. Schengen je nešto drugačije pitanje jer postoji stvarna i značajna zabrinutost oko daljnjeg proširenja vanjske granice. Pogotovo na područjima koja je teško pratiti; ali, da, točno je da pristupanje Schengenu treba jednoglasno odobrenje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković podržava ulazak Švedske u NATO. Milanović nema formalnog načina da zaustavi politiku hrvatske vlade po tom pitanju, može samo uzburkati javno mnijenje. Jeste li iznenađeni ponašanjem hrvatskog predsjednika?

To što hrvatska politička elita nije mogla ovu stvar držati internom, narušit će ugled Hrvatske kao zrele države koja može djelovati s diplomatskom finoćom.

"Erdogan ima bolju ruku i bolji je igrač"

Milanović nije jedini predsjednik koji ima određene zahtjeve kada je u pitanju ulazak Švedske u NATO. Turski predsjednik Erdogan ima listu zahtjeva. Kako to komentirate?

To dvoje se ne može uspoređivati. Erdogan ima bolju ruku i bolji je igrač. Njegova sposobnost kontinuiranog izvlačenja počasti, ustupaka i osiguravanja posebnih aranžmana dijelom se temelji na stvarnoj moći, ali i zbog kontinuiranog - ali kratkovidnog - smirivanja u režiji uzastopnih generacija europskih vođa. Nadam se da učimo kako je jedini način da se nosimo s liderima poput Putina i Erdogana da jasno stavimo do znanja tko ima stvarnu ekonomsku, vojnu i diplomatsku moć.

Vi ste za ulazak Švedske u NATO. Kako je ruska agresija na Ukrajinu oblikovala ili promijenila vaše razmišljanje o ovom pitanju?

Kao dugogodišnji zagovornik članstva u NATO-u, pozdravljam novostečeni politički konsenzus. Ruska invazija usredotočila je umove i učinila to pitanje hitnijim.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:09