StoryEditor
Švedska skrenula udesno

Švedska zatvara vrata strancima. Desnica najavila nikad viđene promjene

Piše desk  /  15.10.2022., 18:05h

Švedska ne samo da je skrenula udesno nego je pod ručnom kočnicom u punoj brzini zaokretom pod 90 stupnjeva napustila višedesetljetni uglavnom socijaldemokratski smjer i krenula u potpuno neistražene političke vode.

Ostvare li se najavljene temeljite i dalekosežne promjene koje je u petak predstavilo četvero stranačkih lidera - Kristersson, Ebba Busch, Johan Pehrson i Jimmie Åkesson - Švedska će kroz četiri godine postati bitno drukčija zemlja, prenosi N1.

“Dobili smo mandat švedskog naroda na izborima i to shvaćamo vrlo ozbiljno. Zbog toga smatramo da je promjena ne samo neophodna nego i moguća. Nas četvero možemo ponuditi promjenu. Naša vlada bit će trostranačka i blisko će surađivati sa Švedskim demokratima u parlamentu”, rekao je 59-godišnji Ulf Kristersson novinarima u petak ujutro.

Desničari iz Švedskih demokrata su najveći dobitnici izbora iako nisu u vladi

Unatoč njegovoj središnjoj poziciji pred mikrofonom, nema nikakve sumnje tko je zapravo novi gazda švedske politike i najveći dobitnik rujanskih izbora. Samouvjerenim i rezolutnim nastupom pred medijima i govorom tijela, lider Švedskih demokrata Jimmie Åkesson jasno je stavio do znanja da se bez njegova blagoslova u Švedskoj od sljedećeg tjedna više neće moći donijeti nijedna ključna odluka.

Unatoč tome što ostali partneri njegovu stranku ipak nisu pustili u vladu, Åkesson je sa svojih 20.5% glasova na izborima osigurao snažan utjecaj na koalicijsku politiku i odlučivanje, kako u parlamentarnim odborima tako i u ministarstvima. Švedski demokrati tako će imati poseban ured u vladi sa svojim stranačkim predstavnicima, koje neki sarkastično nazivaju Jimmiejevim komesarima.

Da je Åkesson od Kristerssona i ostalih partnera zapravo tražio i očekivao još više nego što je u konačnici dobio, govori i to što je predstavljanje koalicijskog sporazuma novinarima otvorio ovim riječima: “Radije bismo vidjeli većinsku vladu u kojoj bismo i sami sudjelovali.”

S druge strane, ozbiljno lice vođe Liberala Johana Pehrsona i dvosmislene izjave njegovih stranačkih suradnika svjedoče o mukotrpnim pregovorima i još težim ustupcima koje su morali prihvatiti kako bi pronašli zajednički jezik s ekstremnom desnicom.

“Ovo je težak dan. Ne može se reći da će ovo biti liberalna politika, ali to je cijena koju plaćamo da bismo vladali u koaliciji s velikom nacionalističkom strankom. Nema mjesta zabrinutosti da će doći do ukidanja demokracije, ali mnoge vladine odluke mogle bi biti puno dalekosežnije nego što sam očekivao”, rekao je Jan Jönsson, vođa Liberala u glavnom gradu Stockholmu.

Predstavljene velike reforme, stižu velike promjene

U petak su tako predstavljene reforme u sedam područja, a to su: zdravstveni sustav, klima i energija, kriminalitet, migracije i integracija, školstvo, razvoj i financije kućanstva. Liberalne reforme svode se na zaštitu prava na pobačaj ustavnim zakonom, više sati švedskog jezika i matematike u školama te bolju skrb o učenicima s poteškoćama u učenju. U svemu ostalom, posebice u poglavljima kriminaliteta te migracija i integracija, vidljiv je snažan utjecaj Švedskih demokrata.

Švedska, dakle, više neće biti zemlja otvorena pridošlicama, kako izbjeglicama tako ni ekonomskim migrantima. Prema željama Švedskih demokrata, broj azilanata koje će Švedska primiti u okviru raspodjele unutar Europske unije bit će smanjen na 900 godišnje, a njihova će prava biti spuštena na minimum koji propisuje EU.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 12:15