StoryEditor
Stockholm

Švedska dozvolila antiturski prosvjed na kojem će se spaliti Kur‘an

Piše desk  /  21.01.2023., 07:58h

Aktivist krajnje desnice iz Danske dobio je dozvolu policije da 21. siječnja organizira prosvjed ispred turskog veleposlanstva u glavnom gradu Švedske, Stockholmu, gdje namjerava spaliti svetu knjigu islama Kur‘an, piše Radio Slobodna Evropa.

To bi moglo da zakomplicirati švedske napore da nagovori Tursku da odobri prijem u NATO. U isto vrijeme i proturske i prokurdske grupe planiraju da održe demonstracije u švedskoj prijestonici, prenosi AFP.

Turska ne želi prihvatiti Švedsku i Finsku u NATO

Turska odbija da odobri kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u tražeći od Švedske da se obračuna sa kurdskim i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima. Švedska je uvjerila Tursku da neće dozvoliti terorističke grupe na svom tlu.

Ali prokurdske i anti-NATO grupe zakomplicirale su odnose dvije države organizacijom antiturskih demonstracija koje su razbijesnile tursku vladu zbog vješanja lutke sa likom turskog predsjednika Erdogana ispred gradske kuće u Stockholmu prošlog tjedna.

Tenzije bi mogle dodatno da porastu kada antiislamski aktivista Rasmus Paludan spali Kur'an ispred turske ambasade. Paludan, koji također ima švedsko državljanstvo, već je organizirao slične prosvjede u Danskoj i u Švedskoj, od kojih su neki izazvali nasilne kontrademonstracije.

Billström: Švedska poštuje slobodu govora

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström rekao je danas da Švedska poštuje slobodu govora ali nije htio da komentira o tome kako će Paludanov prosvjed, koji je odobrila policija, uticati na kandidaturu Švedske za NATO.

Grupa koja sebe naziva Švedski komitet solidarnosti za Rojavu također planira demonstracije protiv Erdoana i pridruživanja Švedske NATO-u. U međuvremenu, očekuje se da će se proturski aktivisti okupiti na odvojenim demonstracijama u blizini turske ambasade.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:28