Svečano otvorene obnovljene prostorije Službe za obiteljsku medicinu Doma zdravlja TomislavgradFENA -
StoryEditor
HBŽ

Svečano otvorene obnovljene prostorije Službe za obiteljsku medicinu Doma zdravlja Tomislavgrad

Piše fena  /  20.03.2024., 15:24h

Obnovljene prostorije Službe za obiteljsku medicinu Doma zdravlja Tomislavgrad svečano je u srijedu otvorio državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

On je poručio kako će Republika Hrvatska uvijek podupirati Hrvate u BiH i da je ovo pokazatelj dobre suradnje.

- Nadam se da će ovaj, kao i svi ostali projekti koji proizlaze iz suradnje RH i BiH, pomoći u povratku ljudi iz inozemstva – istaknuo je Milas.

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH je, uz Vladu Hercegbosanske županije, financirao  projekt obnove.

V.d. ravnateljice Doma zdravlja Tomislavgrad  Ivanka Živković je istaknula je da se zdravstvena zaštita obiteljske medicini u sklopu Doma zdravlja Tomislavgrad do sada odvijala na više lokacija unutar dva različita prostora.

- Timovi obiteljske medicini koji se nalazi na katu ustanove nisu imali osiguran prilaz za slabije pokretne osobe i invalide gdje su se liječnici spuštali u druge ordinacije kako bi pružili zdravstvenu uslugu svojim pacijentima čime se dodatno otežavao rad liječnika te sve utjecalo na kvalitetu i sigurnost pružanja zdravstvene usluge - kazala je Živković.

Ovom rekonstrukcijom i opremanjem prostora omogućila se kvalitetnija usluga korisnicima, a također su se osigurala nova radna mjesta mladim liječnicima i medicinskim sestrama kroz uvođenje novog tima obiteljske medicine.

Živković je navela da je vrijednost ovog projekta 500 tisuća KM, i podjetila kako su u prošloj godini imali ulaganja u Dom zdravlja u iznosu od 1,2 milijuna KM.

Voditelj projekta obnove i zamjenik v.d.ravnatelja Doma zdravlja Josip Tokić je kazao da su Dom zdravlja Tomislavgrad, kao nositelj projekta, te općina Tomislavgrad, Ministarstvo rada zdravstva socijalne skrbi i program Hercegbosanske županije i Dom zdravlja Zagreb Zapad kao partneri osmislili ovaj program i projekt  rekonstrukcije s ciljem osiguranja dugoročnih učinaka za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, potporu njihovom povratku i ostanku te očuvanju njihove pune jednakopravnosti uz podršku i potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Po njegovim riječima, ovaj projekt sastoji se od dvije komponente: rekonstrukcija i modernizacija postojećih prostora Doma zdravlja Tomislavgrad i provedbe programa prevencije arterijske hipertenzije i poboljšanje liječenja i kontrole hipertoničara.

Inače, nazočili su ministar zdravstva FBiH Nediljko Rimac, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin te načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić, ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Dijana Novaković Pećanac, konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak te ravnatelji županijskih i općinskih institucija HBŽ-a i Tomislavgrada.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:45