StoryEditor

Svečano otvorene novouređene prostorije Zavoda za zapošljavanje u Tomislavgradu

Piše D  /  12.12.2018., 08:12h

Svečanost je otvorio savjetnik za zapošljavanje Ilija Snigo Zorić, kazavši kako je Zavod osnovan 16. ožujka 2000. godine odlukom Vlade Hercegbosanske županije i da su njegove glavne funkcije posredovanje pri zapošljavanju, profesionalno usmjeravanje, materijalno osiguranje tijekom nezaposlenosti, te aktivna politika pri zapošljavanju i izobrazbi, piše Tomislavcity.com.

Uz gospodarstvenike, predstavnike općinske i županijske vlasti i druge građane, tu su bili i predstavnici Vlade Švicarske konfederacije u okviru Programa zapošljavanja mladih -YEP.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Hercegbosanske županije Ante Omazić, između ostaloga, izrazio je zahvalnost Vladi Švicarske konfederacije na financijskoj podršci, kao i općinskoj i županijskoj vlasti što su pomogli pri realizaciji ovoga projekta.

Ranko Markuš, rukovoditelj Projekta zapošljavanja mladih -YEP obratio se riječima:

-Zavod ima jako nezgodnu ulogu, s jedne strane ima obrazovni sustav takav kakav jest, koji nam daje kadrove kakve daje i imamo poslodavce koji su takvi kakvi jesu, negdje na granici između legalnog i nelegalnog tržišta, iako treba priznati da ih je i država previše opteretila. Ima tu i nezaposlenih koji ne žele raditi, kao i onih koji gledaju preko „plota“ negdje raditi i u svemu tome teška je pozicija Zavoda koji treba izbalansirati između svih tih strana. Nama je važno kazati da je ovo 37. Zavod u BiH koji rekonstruiramo i cilj nam je reformirati rad svih tih Zavoda. S današnjim danom nadam se da će biti podijeljena administracija, odnosno to nesretno udaranje pečata, i savjetodavni rad, odnosno izravna podrška nezaposlenim osobama, budući da svaka nezaposlena osoba koja traži posao treba dobiti stručnu podršku u smislu individualnih planova zapošljavanja i u smislu grupnoga rada, kako bi mogli što lakše pronaći zaposlenje. Radimo rekonstrukciju i drugih Zavoda, ali Tomislavgrad bi trebao biti primjer suvremenog sustava zapošljavanja.

Ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Vasilija Broćeta također je izrazila zadovoljstvo otvaranjem novih prostorija te je izrazila nadu da će i ljudi što prije shvatiti da Zavod ne služi samo za evidenciju nezaposlenih i zdravstveno osiguranje, nego je tu da pruži svu potrebnu stručnu i savjetodavnu pomoć u zapošljavanju.

Načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Vukadin, u svome obraćanju uz riječi zahvale naglasio je:

-Ostaje nam nada da će država sukladno proeuropski uređenim prostorijama napraviti proeuropske uvjete da bi gospodarstvenici krenuli tim putem naprijed i da ovaj Zavod što manje bude opterećen udaranjem pečata, ali i onim savjetodavnim potrebama koje su tu kada govorimo o zapošljavanju. Lijepo je sve ovo što je napravljeno, ali bez činjenice da država određene stvari poreda kad je gospodarstvo u pitanju bojim se da da nećemo doći na pravu razinu proeuropske priče.

Nakon spomenutih obraćanja uslijedilo je presijecanje vrpce, te prigodni domjenak.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:01