StoryEditor
mostar

Svečano obilježeno pet godina postojanja Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru

Piše fena  /  14.12.2022., 16:27h

Svečanim obilježavanjem pete obljetnice postojanja Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUMIT) u Sveučilišnoj galeriji u srijedu je završena manifestacija Dani Sveučilišta, koja je organizirana u povodu obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Rektor Sveučilišta Zoran Tomić otvorio je svečanost zahvalivši najprije Hrvoju Puljizu, ravnatelju CARNET-a - Hrvatske akademske i istraživačke mreže, bez čije pomoći, kako je kazao rektor, ne bi danas bili tu, priopćeno je sa SUM-a.

Pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije te voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru Tomislav Volarić posebno je zahvalio studentima koji su uključeni u aktivnosti, a istaknuo je kako najbolji studenti ostaju dio SUMIT-a i nakon školovanja, što im je dodatna motivacija za rad.

"Od prvoga dana oko SUMIT-a je pozitivna klima. Ponosni smo što smo došli do ovoga dana i vjerujemo da ćemo digitalnu transformaciju obrazovanja u BiH napraviti zajedno s našim prijateljima s Univerziteta u Sarajevu", rekao je Volarić.

Današnjoj svečanosti nazočio je i ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz, koji je poručio kako SUMIT nije samo njihov partner na projektu eŠkole, nego su partneri i u razvoju obrazovnoga sustava u Bosni i Hercegovini.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade i priznanja zasluženim pojedincima i institucijama povodom pet godina postojanja SUMIT-a. Plakete su uručene Tomislavu Volariću, Zoranu Tomiću, Sanji Bijakšić, Ivi Čolaku, Zdenku Klepiću, Milenku Bevandi, Hrvoju Puljizu, Zoranu Civadeliću, Marku Laci i Damiru Mrkonjiću.

Povelja za suradnju i izniman doprinos razvoju Centra za informacijske tehnologije – SUMIT dodijeljena je Sveučilišnomu računskom centru Sveučilišta u Zagrebu SRCE, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Županije Središnja Bosna, JU Zavodu za odgoj i obrazovanje, Zavodu za školstvo Mostar, Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru te Sveučilišnoj televiziji – SUM TV.

IT centar Sveučilišta u Mostaru osnovan je u cilju pružanja podrške obrazovnoj i akademskoj zajednici u upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija i osiguranja pristupa novim tehnologijama i informacijskim uslugama. SUMIT je prepoznatljiv nositelj digitalizacije cijele vertikale obrazovanja od osnovnih do srednjih škola, što potvrđuju brojni ostvareni projekti i suradnje kao što je i projekt eDnevnik.

Ova digitalizacija predstavlja sve škole u BiH koje rade po nastavnome planu i programu na hrvatskome jeziku. Riječ je o 135 škola, odnosno više od 40 tisuća učenika i više od 5 tisuća nastavnika, a cilj je digitalizaciju uvesti i u vrtiće, naveli su iz SUM-a.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:52