U organizaciji općine Kupres, Hrvatskog narodnog sabora BiH i Udruga iz Domovinskog rata Kupres u petak je u Kupresu obilježena 29. obljetnica oslobođenja Kupresa.MARIO LONCAR -
StoryEditor
hbž

Svečano obilježena 29. obljetnica oslobođenja Kupresa

Piše fena  /  03.11.2023., 18:33h

U organizaciji općine Kupres, Hrvatskog narodnog sabora BiH i udruga iz Domovinskog rata Kupres, u petak je u Kupresu obilježena 29. obljetnica oslobođenja Kupresa.

Na današnji dan, prije 29 godina, u vojnoj operaciji Cincar oslobođen je Kupres i veći dio Kupreške visoravni.

Program obilježavanja započeo je u četvrtak, 2. studenoga, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule u obrani Kupresa u Domovinskom ratu na spomen-obilježjima: Suho polje, Kupreško polje te na spomen-obilježju poginulim Vukovarcima i spomen-obilježju poginulim pripadnicima specijalne policije.

Istog dana kod masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata Ogledala, služena je sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i civile na Kupresu u Drugom svjetskom ratu.

Na sam dan obilježavanja 29. obljetnice oslobođenja Kupresa, svečanost je počela služenjem svete mise u  crkvi Sv. Obitelji u Kupresu te molitvom opijela kod križa ispred crkve Sv. Obitelji za poginule u 2. svjetskom ratu.

Svetu misu je predslavio don Slavko Rajič, vojni kapelan u Hrvatskoj uz koncelebraciju domaćeg župnika don Tome Mlakića, kapelana don Jadranka Kurta, fra Niku Petonjića, domaće sinove svećenike don Ivicu Mršu i don Antu Ledića.

Svečanost je nastavljena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za žrtve II. svjetskog rata i Domovinskog rata ispred središnjeg spomen-obilježja u Kupresu.

Vijence je položilo izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Kupres, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja RH, zatim izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije, te Koordinacije Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Herceg Bosne.

Također, vijence su položili i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstva gradova i općina iz BiH i RH, kao i izaslanstva Hrvatskog generalskog zbora, udruga veterana i Hrvatskog gardijskog zdruga RH, te Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Nakon završetka svečanog dijela 29. obljetnica oslobođenja Kupresa je nastavljena druženjem branitelja u sportskoj dvorani u Kupresu dok je Udruga specijalne policije MUP-a HR HB druženje nastavila u restoranu Naša ognjišta.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 05:12