StoryEditor
sarajevo

Svečano obilježen završetak procesa čišćenja BiH od kazetnog streljiva

Piše fena  /  08.09.2023., 14:17h

Centar za uklanjanje mina u BiH, u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Povjerenstvom za deminiranje u BiH i nevladinom organizacijom Norveška narodna pomoć, danas je u Sarajevu svečano obilježio završetak procesa čišćenja Bosne i Hercegovine od kazetnog streljiva.

Direktor Centra Saša Obradović izjavio je da se kontaminacija Bosne i Hercegovine kazetnim streljivom dogodila tijekom proteklog rata i iznosila je 14,61 km četvornih na 140 lokacija širom naše zemlje.

- ‘Čelična kiša‘, kako često nazivaju kazetno streljivo zbog svojih opsežnih i razornih učinaka, u BiH je odnijela 195 ljudskih života. Zahvaljujući potpisivanju Konvencije o zabrani proizvodnje, uporabe, skladištenja i transfera kazetnog streljiva, i ratifikaciji iste 2010., BiH se prema posljednjem odobrenom produženju iz 2021. obvezala da očisti sva preostala poznata područja sa kazetnim streljivom zaključno sa 1. rujna 2023. - rekao je Obradović.

Istaknuo je da je navedeni rok ispoštovan i da su svi zadaci na uklanjanju kazetnog streljiva završeni u skladu s planiranim rokovima, te da su pronađena i uništena 7.932 komada kazetnog streljiva.

Veleposlanik Norveške u BiH Olav Rainertsen istaknuo je da su njegova Vlada i Veleposlanstvo podržavali Norvešku narodnu pomoć 12 godina kako bi došli do današnje prekretnice i potpunog uklanjanja kazetnog streljiva iz BiH.

- Kroz podršku našeg veleposlanstva ukupno je 12,7 km četvornih kontaminiranog područja očišćeno i vraćeno na korištenje - naveo je Rainertsen.

Osim Norveške narodne pomoći, naglašeno je da su za postignute rezultate zaslužni Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske, Federalna uprava civilne zaštite i Oružane snage BiH.

27. travanj 2024 17:01