StoryEditor
blagdan sv. mihovila

Svečano obilježen Dan policije Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije

Piše fena  /  30.09.2022., 17:58h

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije u petak je u Livnu obilježilo Dan policije i blagdan Svetog Mihovila, zaštitnika policajaca.

Svečano obilježavanje započelo je misom u crkvi Svih svetih u Livnu. Potom su položeni vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju poginulim pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, nakon čega je održana svečana akademija, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Mario Lovrić poručio je kako je potrebno trgnuti se i gledati u budućnost, ne osvrtati se na prošlost, ali prošlost pamtiti i iz nje izvoditi pravilne zaključke.

- Nikada ne smijemo zaboraviti značaj i ulogu redarstva u Domovinskom ratu. Nećemo šutjeti prema onima koji nam upućuju neutemeljene kritike, prozivaju nas za naš rad, brane svoj nerad, šire lažne i uznemirujuće glasine spram javnosti trujući javnost takvim glasinama, a sami zaboravljaju da određena prava na koja se pozivaju nose sa sobom i obveze i odgovornosti – kazao je on.

Ministar Lovrić govorio je i o pozitivno ocijenjenom stanju sigurnosti na prostoru ove županije te naglasio kako se mora nastaviti raditi na jačanju organizacijskih, kadrovskih i materijalno tehničkih kapaciteta Ministarstva i policije u cjelini.

– Posebnu pozornost moramo posvetiti partnerskom odnosu s našim jedinicama lokalne samouprave i kroz zajedničke projekte učiniti našu zajednicu još sigurnijom u čemu očekujem potporu gradonačelnika i načelnika u našoj županiji – naglasio je.

Osvrnuo se i na, kako kaže, ispunjena obećanja koja je dao na prethodnom Danu policije, a koja se tiču novousvojenog Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika u HBŽ-u koje su sada izravnate s onim na razini FBiH na čemu se posebno zahvalio aktualnoj Vladi Hercegbosanske županije.

Nazočnima su se obratili i načelnik sektora uniformirane policije Ante Stanić, predsjednik sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Dražen Mišić te predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin.

Vukadin je istaknuo kako Hercegbosanska županija, pored drugih nadležnosti, ima i nadležnost za policiju i pitanje sigurnosti.

- To je velika obveza, ali i velika prigoda da sami svojim snagama i suradnjom uređujemo poslove kojima vi kao policijski službenici možete štititi pravni okvir, braniti stanovnike i na kraju krajeva biti svjedoci istine i pravde - rekao je Vukadin naglasivši kako je posao policajca kombinacija radnika, ratnika, psihologa, svećenika, sudca ili čak brata i sestre.

Na kraju su ministar Mario Lovrić i policijski ravnatelj Ante Stanić uručili prigodne poklone i zahvalnice policijskim službenicima i namještenicima koji su u proteklom razdoblju otišli u mirovinu, zatim zahvalnice pravnim i fizičkim osobama za suradnju i pomoć Ministarstvu unutarnjih poslova te posebne nagrade policijskim službenicima i djelatnicima za predani rad i zalaganje.

Svečanoj akademiji, među ostalim, nazočili su brojni politički predstavnici sa svih razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, načelnici i gradonačelnici, predstavnici Oružanih snaga BiH, predstavnici sudske policije, predstavnici ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji BiH, predstavnici agencija za zaštitu zakona na državnoj razini (SIPA, OSA, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za stručno osposobljavanje kadrova BiH), te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Svečanu akademiju svojim nastupom uveličali su učenici Osnovne glazbene škole Franjo-Serafin Vilhar iz Livna, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 10:30